Word Regisseur van je Zelfstandigenbestaan

facebook linkedin twitter

RSS-feed, wat kan ik daarmee?

tags:  gastblog  technologie  website 

Gastblogger Eddy Dibbink fotografeert evenementen, bedrijfsfeesten en concerten.
Hij biedt uitkomst aan de digibeten onder de zzp'ers:

Wat kun je als zelfstandige met rss-feed ... zal ik maar eerst beginnen met wat het is? Een RSS-feed (of –kanaal) is een gestandaardiseerde vorm van het aanbieden van nieuws, blogs, updates, of andere informatie, die meestal op volgorde van tijd worden weergegeven van nieuw naar oud. Als jij bijvoorbeeld een nieuw blog op je website plaatst, krijgen je RSS-feed abonnees daar ook bericht van.

Een feed die aanwezig is op een website zie je meestal door de aanwezigheid van één van deze symbolen: dit is het oude rss-symbool dit is het nieuwe rss-symbool. Die laatste kan bij Internet Explorer 7 en 8 (IE7 of IE8), FireFox, en Opera ook gaan oplichten in de werkbalk, bij aanwezigheid van een feed op die pagina.

Oké, maar wat kun je er nou mee? Je kunt je abonneren op zo’n feed. Dat is niets meer dan de feed toevoegen aan IE8, een RSS-reader, of een ander medium die je in staat stelt om de inhoud van een feed weer te geven, en je op de hoogte houdt van veranderingen in die feed. Je kunt dus op de hoogte blijven van nieuws, blogs, en updates, ZONDER die website ook daadwerkelijk te bezoeken. Als er een interessant artikel geplaatst wordt kun je vanuit de RSS-reader alsnog doorklikken naar de website om alles te lezen.

Klinkt handig hè? Is het ook. Op RSS Startpagina vind je diverse readers onder “offline rss-readers” voor Windows, Mac, en Linux. Zo kun je heel eenvoudig de feeds lezen.

'Ik wil ook zo’n feed op mijn website!' Dat kan. Vraag je webbouwer (of mij) om meer informatie. Een basisvoorwaarde is wel dat al het nieuws dat je wilt aanbieden vanuit een database beschikbaar is! Een speciaal daarvoor gemaakte pagina kan daaruit de relevante informatie halen voor in je RSS-feed.

Wat een gedoe. Kan ik het mijn lezers makkelijker maken? Jazeker, dat kan. Die feed moet er komen, dat staat vast. Maar je kunt je feed hapklaar aanbieden als een widget of gadget. Op de Mac, onder Windows Vista, en met behulp van bijvoorbeeld de Yahoo! Widgets kun je kleine handige programma’s op je pc laten draaien die iets extra’s toevoegen. De Mac-gebruiker kent ze als widgets, net als de Yahoo! Widgets-gebruiker. Voor de Vista-gebruiker zijn het de gadgets die in de Windows Sidebar geplaatst kunnen worden. Als website-eigenaar kun je zo’n widget of gadget kant-en-klaar aanbieden aan je bezoekers. Het voert te ver om hier uit te leggen hoe dat moet. De paarsgekleurde links naar de sites kunnen je een heel eind op weg helpen. 

Je kunt voor sociale netwerksites ook een widget/gadget maken. Dat gaat een stuk eenvoudiger: kies voor blidget (blog + widget). Het resultaat kan in vrijwel elke site worden ingevoegd, zoals in MySpace, Hyves, LinkedIn, et cetera. Zo maakt je bezoeker reclame voor jou. Geweldig hè?

ZinVol heeft er ook een. Hier is de ZinVol Blidget. Een gadget voor de Windows Vista Sidebar kun je hier downloaden.

Heb je al een RSS-reader? Als je je wilt abonneren op dit blog met tips voor zzp'ers: De RSS voor de blogs.

Met Twitterfeed (en ook via diverse Twitterapplicaties) kun je trouwens updates van je eigen RSS-feed (of die van anderen :) automatisch via je eigen twitteraccount laten tweeten.

Alle gastblogs van Eddy

geplaatst: 24-06-2008 @ 16.01
delen: plaats op LinkedInplaats op Facebook

 
Eddy schreef 24-06-2008 @ 19.13 :

Er is inmiddels ook een Yahoo! Widget .


Naam
E-mail (wordt niet getoond)
Houd mij op de hoogte (alleen bij dit blog)
Anti-spam, typ de zes cijfers
446757:
Agenda:
IJsselloop Deventer: zondag 19 april
ZinVol is bezig met: