Als je moeite hebt een potentiële klant te bellen

Foto gemaakt door fotograaf Valerie Ardini bij het blog ‘Als je moeite hebt een potentiële klant te bellen’ van ZinVol.

Bijgewerkt juni 2023

Stel, je hebt een afspraak met iemand gehad en die zou nog op je voorstel terugkomen. Of je hebt iemand een offerte gemaild. En nu is het 2 weken later en je hebt nog niks gehoord (potverdorie!). Als professional vind je dat je er eens achteraan moet bellen, want je wacht op een antwoord. Maar je bent bang over te komen als een zeur.

Als je toch al je moed verzamelt en belt, krijg je de secretaresse aan de lijn. Die zegt dat degene die jij moet hebben niet aanwezig is. Ze belooft dat de ander zal terugbellen. Waarop jij opgelucht ophangt en nooit meer belt. Nee, kom nou ... dat zou pas écht zeuren zijn, toch?

Als je op dit punt bent aangeland, ga je het omdraaien: als die ander interesse heeft, dan moet hij zelf maar bellen. Jij hebt nu je best gedaan. (Je hebt er alleen niks mee bereikt.)

 

Geldt dit voor jou? 
3 redenen om toch de telefoon te pakken

 

1: 
Waarom zou je wachten op een antwoord en daarmee de gang van zaken aan de ander of aan het toeval overlaten?

Neem lekker zelf de touwtjes in handen. Heb je met iemand een voorstel besproken? Zeg dan dat je hem over 2 weken belt over dit voorstel, als je voor die tijd niks van hem hoort.

Stuur je mensen een offerte, geef dan in je begeleidende bericht aan dat je over 2 weken belt om de offerte door te spreken. Ook weer: mits je voor die tijd niks gehoord hebt.

Door het van tevoren aan te geven, maak je het jezelf gemakkelijk. Je hoeft je prompt geen zeur meer te voelen: de ander verwacht nu dat je belt.

En je was natuurlijk al geen zeur: je bent een professional die geen tijd wenst te verspillen aan eindeloos wachten bij de telefoon. Je hebt als zelfstandig ondernemer wel wat beters te doen.

2:
Als iemand eerst belangstelling voor jouw diensten toont, en daarna steeds ‘net weg’ is volgens de secretaresse, dan kan dat een Bewuste Strategie zijn

Een vriendin van mij was jarenlang P&O-er. Zij werd bedolven onder de interessante gesprekken en voorstellen van mensen die workshops of trajecten aan haar hoopten te verkopen. Wie moest ze kiezen?

Mensen als zij wachten af wie van die aanbieders écht belangstelling voor háár bedrijf heeft. Zij gaat verder praten met de mensen die minstens een paar keer aangekondigd terugbellen. In dit geval is het dus: de aanhouder wint.

Probeer je mensen in loondienst te bereiken, bedenk dan dat zij vaak een ander ritme volgen. Twee weken zijn in hun agenda zó voorbij. Bijvoorbeeld omdat het project waar jij wat in kunt betekenen, voor hen geen prioriteit heeft. Die mensen beseffen niet dat jij zit te wachten bij de telefoon. Je helpt hen en jezelf door een opvolgtelefoontje te plannen.

 

3:
Jij wilt een klant

Bedenk dat nog even wanneer je jezelf erop betrapt te denken: die ander moet me maar bellen als hij interesse heeft.

Ja. Het zou beslist beleefd zijn van mensen om iets van zich te laten horen. Maar nergens staat dat ze dat verplicht zijn. En weet jij veel wat er allemaal in het leven van die ander speelt. Misschien heeft de ander wel telefoonangst ...

In elk geval: als je besluit ‘dat die ander maar moet reageren’ lijkt het of je het voor jezelf afsluit, terwijl je in wezen ruimte laat voor nodeloos gepieker of een kleine deuk in je zelfvertrouwen. ‘Niemand belt me terug, wat is er mis met mij?’ Hou de regie in handen en sluit zelf het opvolgen van contact af.

Bel bijvoorbeeld nog één keer terug en geef aan dat je na datum X je voorstel ook aan anderen gaat voorleggen. Of geef aan, dat je inmiddels een andere opdracht binnen hebt, waardoor je volgende maand bezet bent.

Zo voorkom je dat je je ‘lot’ volledig in handen van de potentiële klant legt.


Nooit meer tips missen?
Ontvang mijn nieuwsbrief.