4 websites speciaal voor illustratoren

Dat wil zeggen, websites die je helpen uiteindelijk je werk als illustrator te verkopen.

1. Schrijver zoekt illustrator

Foto bij het blog “4 websites speciaal voor illustratoren” van ZinVol. Fotograaf: Margot Reesink.

Schrijver zoekt illustrator is een profielenwebsite voor tekenaars die ooit is gestart door fantasy-auteur Femke Dekker.

Zij wilde als jeugdboekenschrijver een illustrator van haar eigen keus als optie naar voren kunnen schuiven bij haar uitgeverij. Ze vroeg zich af waar ze in één oogopslag die Nederlandse tekenaars kon vinden. Toen zo’n site niet bleek te bestaan richtte ze er zelf één op. Voor jeugdboekenschrijvers die zoeken en illustratoren die gevonden willen worden.

2. ArtStation

Een portfolio-platform speciaal voor kunstenaars, onder wie illustratoren, die werkzaam (willen) zijn in de volgende branches: games, film, media en entertainment.

Je kunt er onder andere nuttige blogs vinden van mede-kunstenaars, zoals de TTRPG illustration artist guideline van Suzanne Helmigh. Die legt uit hoe het werkt in de wereld van de rollenspellen op papier/kaartspellen (denk aan Magic the Gathering en dergelijke). Wat als je voor zulke klanten aan de slag gaat? Hoe werkt dat? Waar let je op als je ze voorbeelden toestuurt? Wat kun je verwachten ermee te verdienen?

3. Hoe breng je jouw werk onder de aandacht van een jeugdboekenredacteur bij een uitgeverij?

Op Editorial Anonymous vertelt een anonieme kinderboekenredacteur je precies hoe het eraan toe gaat in haar wereld.

Bij ‘Quick reference’ staat onder meer de blogcategorie ‘How to tell you’re never going to get published’.

4. Sinds 2010 hebben we de Illustratie Biënnale in Nederland

Die viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur.

Alle disciplines binnen de illustratie komen aan bod:

  • kranten en tijdschriften

  • mode

  • ruimtelijk

  • technisch

  • boekomslagen

  • illustratief

  • theaterdecors

  • 3D in games

  • openbare ruimte

  • animatie

Volgende Illustratie Biënnale is in 2023.

Twee extra tips (niet exclusief voor illustratoren)

Je kunt je verder nog wenden tot de beroepsorganisatie voor ontwerpers (BNO).

Daarnaast is er Pictoright. De organisatie die opkomt voor je auteursrechten. Sluit je hier sowieso bij aan.

De organisatie kent 3 aansluitingsvormen:

  • Volgrecht (gratis)

    Voor als werk van je wordt doorverkocht via de kunsthandel. Je hebt namelijk wettelijk recht op een percentage van de verkoopprijs.

  • Collectief (gratis)

    Rechten die Pictoright voor je int voor het lenen, kopiëren en via de kabel verspreiden van jouw beelden. Pictoright verzamelt de leenrechtvergoeding, die betaald wordt voor het uitlenen van boeken, de kopieervergoeding, kabelvergoeding, thuiskopievergoeding, online archieven-vergoeding en kunstuitleenvergoeding.

  • Individueel (46 euro per jaar)

    Zit volgrecht en collectief bij in. Net als juridische bijstand en het volgende. Citaat van de website: Het bijhouden van wat waar verschijnt, het regelen van de licenties, en het innen van de vergoeding. Dat scheelt veel traceerwerk, telefoontjes, administratie en onderhandelen met redactiemedewerkers. En je bent ervan verzekerd dat je werk alleen gebruikt wordt met jouw toestemming en tegen een redelijke vergoeding.

Ken je betere sites dan de 4 voorbeelden die hier staan? Sites die je voor jouw gevoel veel méér helpen dan deze doen? Laat het me weten, via mijn contactformulier.

Ik werkte dit blog voor het laatst bij op 12 oktober 2021. Ik schreef het in september 2010.