Hoe ik 10.000 boeken verkocht

Bijgewerkt juli 2023

Gastblogger Roeland Schweitzer was presentatietrainer voor z’n werk en is kunstenaar in z’n hart. 

Hij ondernam meer dan 30 jaar, deed dat vol optimisme en heeft daardoor vele ervaringen opgedaan die prachtige anekdotes opleveren. Zoals deze.


Toen ik jonger was schreef ik het boek Nooit meer verlegen

Ik had er met hart en ziel aan gewerkt, mijn vrouw Katri had het prachtig vormgegeven en ik rekende op groot succes. Immers, 80% van de Nederlanders is verlegen, had ik ergens gelezen. Dat zijn dus miljoenen mensen. Miljoenen potentiële kopers van mijn boek.


Ook had ik nagedacht over de verkoop van mijn boek

Een uitgever zoeken, dat bleek gedoe, waarbij je bovendien zelf maar weinig verdient. Zelf uitgeven, dat kon ook. Ik heb een ISB-nummer aangevraagd, vond via een kleine uitgever een plek in het Centraal Boekhuis en toen konden de boekwinkels bestellen.

Ik had het volgende uitgerekend: pas bij de verkoop van 10.000 boeken verdiende ik echt wat, in verhouding tot de tijd die het had gekost om het boek te maken. 1000 tot 2000 exemplaren, dat zette geen zoden aan de dijk.

Dus ik naar de drukker voor 10.000 boeken. Dat ging zeker goed komen!

Vervolgens stapte ik met mijn boek naar een paar blaadjes, maar het eerste stukje over mijn boek verscheen maar niet ... En ondertussen ontdekte ik dat 1000 of 1500 exemplaren voor een eerste druk heel normaal is. Eh ...


Langzaam realiseerde ik me dat er mogelijk toch een probleem kon zijn

Tijd voor een list. Ik pakte het Handboek voor de Pers en stuurde 500 redacties - jongerenbladen, omroepen, dagbladen en tijdschriften -  een recensie-exemplaar. Van Libelle tot en met het Rotterdams Studentenblad.

En toen gebeurde het wonder

Links en rechts verschenen er stukjes, ik mocht opeens iets zeggen in radio- en tv-programma’s - waarvoor ik overigens nog veel te verlegen was - de Telegraaf besteedde er een halve pagina aan, Trouw ook, Margriet begon een serie met korte stukken uit het boek en uiteindelijk verkocht ik … 9.000 exemplaren van mijn boek.

De laatste 500 zijn naar boekhandel de Slegte gegaan. Heel goed afgelopen dus, maar een herdruk heb ik niet meer aangedurfd ...


Andere blogs van Roeland Schweitzer: 

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.