Dit staat vast: je beroep verandert. Net als de manier waarop je er geld mee verdient

Foto bij het blog ‘Dit staat vast: je beroep verandert. Net als de manier waarop je er geld mee verdient’ op de website van ZinVol (nuchtere ondernemerscoaching).

Als je doet wat je altijd hebt gedaan
Krijg je wat je altijd hebt gekregen

Dat geldt niet als je een zelfstandige bent.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan
Krijg je minder!

20 jaar geleden verdiende je op een andere manier je geld als journalist, fotograaf, (grafisch) ontwerper of muzikant, dan je over nog eens 10, 20 jaar zult doen.

Je eindproduct - je artikel, je foto, je ontwerp, je muziek - lever je anders aan dan 20 jaar geleden. Toen: floppydisk. Nu: WeTransfer. Je bewerkt het met andere programma’s. En je klant waardeert het anders. De tarieven voor journalisten die schrijven voor kranten zijn in de afgelopen 2 decennia bijvoorbeeld enorm gedaald.

20 jaar geleden kon je zonder internet steeds via via nieuwe opdrachten vinden. Nu concurreer je met collega’s die gewend zijn online opdrachten binnen te halen.

Kortom, als je blijft doen wat je gewend bent, raak je achterop bij beroepsgenoten die nieuwe wegen durven inslaan

Die hun overtuigingen over hun vak en ondernemerschap durven te onderzoeken. Overtuigingen rondom specialiseren, netwerken, geld verdienen, aan acquisitie doen. Omdat de gedachten die ze nu hebben over het onderwerp, hen niet helpen het werk te doen dat ze leuk vinden en van dat werk ook te kunnen bestáán.

Moedig van ze. Want je omgeving waardeert het niet, als je je opvattingen bijstelt.

Houd vol. Je reist hele stukken in het leven samen met familie, vrienden en collega's maar je bent niet altijd met ieder van hen tegelijkertijd op dezelfde bestemming.

Je voortbestaan als zelfstandige hangt af van je bereidheid af en toe je opvattingen over ondernemen, marketing en acquisitie tegen het licht te houden. Helpen ze je? Of houden ze je tegen je droom te bereiken?

Zo heb ik ooit tienduizend euro weggegooid. Omdat ik tot mijn grote schrik merkte dat ik mijn droom, waar ik jaren voor gespaard had, helemaal niet wilde.

Volg de ontwikkelingen in je vak belangstellend. Ja, oude manieren om je brood te verdienen zullen verdwijnen. Maar ergens anders duiken weer nieuwe op. En jij kunt er dan op tijd mee experimenteren.

Olé!

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.