Hoe de EU BTW-regels jouw groei hinderen

Grote kans dat deze EU BTW-regel je hindert. Tenminste, als je (enkele) producten of diensten verkoopt:

  • die volledig geautomatiseerd zijn;

  • die digitaal zijn.
    Bijvoorbeeld e-books, e-courses, maar ook muziek-, foto- en videobestanden, games, software, abonnementen op digitale kranten en tijdschriften, en (3D)-ontwerpen en tekeningen.
    Etsy-alert: je valt ook onder deze regel als je op Etsy bijvoorbeeld spul aan particulieren verkoopt. En ook als je verkoopt aan nu nog niet gestarte ondernemers, die tóch razende belangstelling hebben voor jouw e-book of e-cursus, maar nog geen BTW-nummer.

  • in de EU.

En je krijgt last van deze regel als je:

  • alleen aan ondernemers levert

  • alleen in Nederland levert.

Misschien was je daar in 2014 al voor gewaarschuwd door je accountant of boekhouder. Nee? Dan hier wat tekst & uitleg.

Er waren eens wat internationale bedrijven als iTunes en Amazon en eBay, die dachten: weet je wat? We vestigen ons in Europese landen waar ze een laag BTW-tarief hanteren. Belastingvoordeel, yay! Waarop Brussel dacht: o jee. We moeten opkomen voor de belangen van de kleine ondernemer.

Op zich sympathiek. De regel die Brussel toen bedacht heeft, bereikt echter het tegenovergestelde. Politici en zzp’ers … laten we het erop houden dat het geen match made in heaven is.

De regel 

1.       Sinds 1 januari 2015 moet je BTW betalen aan het land waarin jouw klant je digitale dienst of product heeft gekocht

Kunnen mensen in principe vanuit heel Europa jouw spul online kopen? Er zijn 28 verschillende EU-lidstaten. Dus in theorie zou je dan maar zo per kwartaal 28x aangifte moeten doen over je BTW. Nadat je je eerst natuurlijk 28x geregistreerd hebt hè. Acht. En. Twintig. Keer.

Update: Let op! schrijft de Belastingdienst.

‘Is de omzet van de digitale diensten in een kalenderjaar, én het kalenderjaar ervoor, niet meer dan € 10.000? Dan is vanaf 1 januari 2019 Nederland de plaats van dienst. Dat betekent dat u daar de btw over deze diensten moet aangeven en afdragen. U kunt ervoor kiezen om de btw dan toch aan te geven en af te dragen in de EU-landen van uw consumenten. Dat kan door u in deze EU-landen te registreren. Of door de MOSS-regeling te gebruiken.’

2.       Je bent verplicht de aankoop van je dienst of product te bewijzen met ten minste drie niet-conflicterende bewijsstukken

Bijvoorbeeld: ip-adres, woonadres en creditcardgegevens.

3.       Dit moet je vervolgens tien jaar lang bewaren

Dus niet zeven jaar lang, wat je nu gewend bent.

4.       Alle landen kunnen te allen tijde de gegevens bij je komen opvragen

5.       Er geldt geen geldelijke ondergrens

Al verkoop je eenmalig in een jaar online iets voor 99 eurocent aan iemand in Zweden, dan mag je gezellig BTW-aangifte doen in Zweden, en moet je die ene aankoop dus tien jaar lang kunnen verantwoorden.

Maar … daar hebben we dan de MOSS-regeling, hoera!

Toch? Mwah. MOSS staat voor: Mini One Stop Shop. Jij meldt je daarvoor aan en levert alle benodigde BTW-gegevens aan de Nederlandse Belastingdienst. Die draagt vervolgens alle BTW-bedragen over aan de desbetreffende EU-lidstaten. Oplossing? Nope. Je bent namelijk nog steeds verantwoordelijk voor:

  • het bepalen van de locatie van je koper;

  • het aanleveren van minstens drie bewijsstukken, dat de locatie klopt;

  • en het berekenen en betalen van het juiste BTW-tarief aan het juiste land.

NB. Om het even gemakkelijk te maken. Het gaat hierbij om de locatie waar je koper de aankoop deed. Dus als een Brit aan het sightsee-en is in Denemarken en besluit om in Eskerod via zijn laptop te klikken op jouw bestelknop, dan mag je fijn ten minste drie bewijsstukken gaan verzamelen, dat die Brit dus op dat moment in Eskerod, Denemarken was, argh!

Succes mensen.

IP-adres? Stel dat de Brit VPN (Virtueel Particulier Netwerk) heeft. Daar ga je al.

Woonadres? Stel dat de Brit bestelde vanuit Groot-Brittannië. Nog steeds ingewikkeld. Hoe ga jij bewijzen dat de Brit werkelijk woont dat ze zegt dat ze woont? Je bent toch geen detective?

Of stel dat jouw klant toevallig Esther Jacobs heet, die zo dapper in de voorhoede loopt van mensen die overal en nergens (willen) wonen en werken, iets wat toegankelijk zou moeten zijn voor iedere burger op aarde?

Oké, geen paniek. Wat kun je doen?

Je diensten niet meer volledig geautomatiseerd aanbieden

  • Pak de TARDIS van Dr. Who, reis terug naar 1999 en verstuur voortaan je facturen weer handmatig. Ja, een e-mail sturen aan iemand met daarin je factuur = handmatig. Dit kost je hoogstwaarschijnlijk conversie, plus je moet langer wachten op je geld.

  • Zet een Facebookgroep op bij je e-cursus. En/of bied coaching aan bij je e-cursus. Doe iets dat toch weer jouw aanwezigheid of begeleiding vereist. Daaronder valt ook het geven van steun via e-mails en sms-jes en whatnot. (Mogelijk werkt dit maar tot 1-1-2016.)

  • Je diensten aanbieden via marktplaatsen als Amazon of Clickbank. Als zij het product van jou kopen en vervolgens doorverkopen aan hun klanten, dan zijn zij verantwoordelijk voor de locatieverificatie en het betalen van de juiste BTW aan het juiste land. Ik las op Blueberry Dynamic dat het Nederlandstalige PayPro echter nog niet van plan is die BTW-administratie over te nemen.

  • Op je WordPress-site de speciale VAT MOSS plug-in van Taxamo installeren. Als het goed is, registreert die automatisch waar je kopers vandaan komen. Taxamo checkt of het IP-adres overeenkomt met het opgegeven land. (Je moet dan nog wel even uitzoeken wat de BTW-tarieven zijn in Europa)

  • Stoppen met verkopen buiten Nederland. Waarbij je vervolgens moet kunnen aantonen dat je gehele verkoop binnen Nederland plaatsvond, en een Nederlander dus niet vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk *klik* deed. Plus je discrimineert dan kopers uit de EU en da’s verboden.

Een tip van Femke Hogema, van 'Financiën voor ZZP’ers':

Val je niet onder de nieuwe regel? Zorg dat je dan in ieder geval kunt bewijzen dat de bestelling in Nederland gedaan is, en wel door een ondernemer (dus verzamel van iedereen BTW-nummers. Dit nummer moet overeen komen met het adres van de ondernemer.)

Verkoop jij online diensten of producten? Welke oplossing zet jij in?

Dit blog is in 2015 nagelezen door mijn accountant. En geactualiseerd in 2018 en 2019. Maar dit onderwerp is niet mijn specialisme. Zie je een verouderde of achterhaalde regel of wijziging staan, mail het me.