Hoe je Facebook-groep je klanten oplevert: het verhaal van Lianne Harkink

Illustrator Lianne Harkink, gefotografeerd door Jaap.

Een moestuin.
Je eigen groente oogsten.

Dat lijkt me heerlijk. Dus ik zaai courgette, want dat schijnt een makkelijke groeier te zijn. Ik geef de zaadjes water. Ik praat tegen het groen dat opkomt. Fast forward twee maanden later: de plant is dood.

Ik doe precies hetzelfde als wat een vriendin van mij ook doet. Toch bloeit er bij mij niks en plukt zij de hele zomer courgettes. Hoe. Kan. Dat?

Een klant van mij vraagt zich dat ook af. Maar dan over haar groep op Facebook. Hoe krijg je zo’n community bloeiend?


Hoe maak je ̶c̶o̶u̶r̶g̶e̶t̶t̶e̶s̶ klanten van je leden?

‘Durf te linken naar blogs op je eigen website,’ zegt illustrator Lianne Harkink.

Ze werkt met het tekenprogramma Procreate en ze mist op Facebook een praathoek daarover. Dus begint ze in februari 2019 Procreate community NL & BE.

Een jaar later kan ze leven van enkel de online cursussen die ze verkoopt – dankzij die groep.

Niet dat ze haar leden voortdurend spamt met posts waarin ze haar producten noemt. Integendeel. Ze gééft ze juist veel. Iedere dinsdagavond kun je bijvoorbeeld meedoen met haar gratis livestream tutorials. En iedere werkdag beantwoordt ze liefdevol álle nieuwe vragen. Staat de oplossing in een van haar blogs? Dan geeft ze je de link. En zó kom je als lid op haar website, waar al haar tekencursussen staan.

Haar groep van inmiddels 1.722 leden, bestaat voor een deel uit klanten. Die wijzen de andere leden ook op haar cursussen.


Maar hoe zorg je dat zo’n groep actief blijft?

‘Ik verzin elke week kleine tekenopdrachten en iedereen kan wat ze maakt, posten in de groep. Iedere woensdag plaats ik bijvoorbeeld de Inspiratieprompt. Dan maak je een tekening met drie willekeurige woorden die ik opgeef: kameel, groen en bus.’

Dat delen lukt omdat Lianne een veilige omgeving heeft gecreëerd,  waar zowel gevorderden als beginners zich thuis voelen. Wat al begint bij de groepsregels. In de zijbalk van de Facebook-pagina staat: Lief zijn voor elkaar. ‘In deze groep behandelen we niemand als spuit elf. Als iemand vraagt Hoe krijg ik mijn animatie geüpload in Facebook? schrijft niemand Deze vraag is al gesteld, kijk even daar-en-daar. Je krijgt gewoon antwoord. Vaak van leden die er eerder zelf mee zaten.’

In 2020 ontwerpt Lianne mijn kerstkaart. Die heeft net zo’n vriendelijke en zachte uitstraling als Lianne zelf.

In 2020 ontwerpt Lianne mijn kerstkaart. Die heeft net zo’n vriendelijke en zachte uitstraling als Lianne zelf.

Klinkt als veel werk. Hoeveel tijd steek je erin?

 ‘De groep kost me 1 tot 2 uur per werkdag. Behalve op dinsdag. Dan kost het me de hele dag want dan bereid ik de tutorial voor die ik ’s avonds geef. Afgelopen dinsdag ging die over het tekenen van een lente-tulpenkrans. Maar afgezien van een nieuwsbrief maken is dat het enige wat ik op dit moment doe aan marketing. De rest van mijn tijd kan ik stoppen in het maken van cursussen, die ik steeds opnieuw kan verkopen.’

Lianne laat tijdens de tutorial zien hoe je een lente-tulpenkrans tekent

Lianne laat tijdens de tutorial zien hoe je een lente-tulpenkrans tekent

Even concreet, wat levert dat op?

‘30% van mijn bezoekers komt op mijn website via Facebook, met een conversion rate (bezoekers die klant worden) van 25%. Dat schijnt aardig hoog te zijn, gemiddeld gezien ligt dat op 11% volgens Google. Mijn conversation rate van klanten die via Google komen is bijvoorbeeld slechts 6%.


Oké. Als je nog geen groep hebt, hoe begin je dan?

‘Met bedenken waarom iemand in je groep zou willen. Want daar is je lid kostbare tijd aan kwijt. Welke behoefte kun je vervullen?’


En als er dan al 322 groepen over mijn product blijken te bestaan?

‘Dan nog heeft je groep bestaansrecht, want er is er maar één zoals jij. De groep draait niet om je product, maar om jou. Het is daarom belangrijk dat je jezelf durft te laten zien. Zet je sterke kanten in.

Zo sta ik graag voor mensen klaar. Mijn service is dan ook een onwijs groot onderdeel van mijn bedrijf. Als ik je vraag niet zelf kan beantwoorden, verwijs ik je op zijn minst door naar iemand die dat wel kan. Mensen voelen zich door mijn houding snel op hun gemak in de groep.’


Oftewel

Als je een groep begint, zorg dan voor een veilige omgeving. Beantwoord de vragen van je leden en laat zo zien, dat je er verstand van hebt. Dat moet je leuk vinden om te doen, want daar gaat veel tijd in zitten. Durf tot slot te linken naar je website, als daar oplossingen staan: zo zien je leden, dat je de groep niet alléén maar voor het plezier hebt, maar dat je ook ondernemer bent.


Wat nu?

Kijk op Facebook of er al een groep is over jouw product.

 

*Ben je lid van Liannes Facebook-groep? Dan kun je oude Procreate livestreams altijd (nog eens) bekijken.

Lees ook deze blogs

Meer lezen?

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.