Hoe breng je focus in je aanbod?

Afwijken van je focus? Kan hoor. Ik draag ook af en toe een rode-loper-jurk in plaats van mijn spijkerbroek. Fotograaf: Valerie Ardini.

Afwijken van je focus? Kan hoor. Ik draag ook af en toe een rode-loper-jurk in plaats van mijn spijkerbroek. Fotograaf: Valerie Ardini.

Bijgewerkt juli 2022

Saaaaaaaaai.

Dat denkt Annabel bij het woord focus. Ze is bang dat ze een one trick pony wordt als ze zich specialiseert in haar favoriete sociale medium: LinkedIn. Dus noemt ze zich contentmanager. Dan is ze lekker breed inzetbaar. Afwisseling, dát geeft het leven smaak.

Het goede nieuws is: die afwisseling verlies je niet als je focust. Integendeel. Je ontdekt mogelijkheden die je eerder niet zag.

‘Annabel,’ zeg ik, ‘stel je ál je werkzaamheden voor als kledingstukken in een kast. Haal daar 37 jurken, broeken, truien en T-shirts uit (ondergoed telt niet mee). Drie maanden lang draag je alleen die. Dat heet een capsule wardrobe.’

‘En wat gebeurt er? Je voelt je iedere dag uit-ste-kend. Want: alles past altijd bij elkaar, je blijkt 127 combinaties te kunnen maken, en het scheelt je ook nog eens uren keuzestress.’

In theorie snapt Annabel het. Maar in de praktijk vindt ze kiezen moeilijk.

Kiezen, hoe dóe je dat?

Je begint met de druk eraf halen. Focus is geen escape room. Je hoeft niet binnen een uur te kiezen of anders ben je voor eeuwig gedoemd. Sterker nog, je kúnt er een leven lang over doen, als je de weg van eliminatie kiest.

Annabel houdt zich als contentmanager bezig met sociale media. Maar Pinterest vindt ze niks. Ze ruilt nog liever chocola in voor radijs, dan dat ze in Canva plaatjes moet maken voor een bord. Als Annabel denkt aan het laten vallen van Pinterest, voelt ze zich meteen tien kilo lichter.

In dit stadium noemt ze zich nog altijd contentmanager. Maar ze kan beginnen met nergens meer Pinterest te vermelden. Geen radicale ommezwaai. Wel een eerste stap in de richting van focus.

Op die manier kun je niet verkeerd kiezen

Je streept steeds dát weg wat je missen kunt. In je eigen tempo. Meer niet. Tot je eraan toe bent er rond voor uit te komen dat je een vóórkeur hebt: ‘Hoi, ik ben Annabel en ik hartje LinkedIn.’

Zelfs als je een focus hebt, kun je er rustig af en toe van afwijken. Met carnaval trek je ten slotte ook wat anders aan dan kleren uit je capsule wardrobe. Dus als een klant Annabel vraagt om een Facebook-campagne, en ze heeft daar zin in: waarom niet?

Je draagt dat alleen niet langer meer uit

Je gaat geen foto van je carnavalstenue naast je capsule combinaties op je website plakken. Want dan snapt je klant je niet meer. En dan zoekt hij verder.

Tekstschrijver Marèse is een ervaren zelfstandige

Haar bedrijf loopt prima. Maar na 17 jaar wil ze meer kunnen sturen op het soort opdrachten dat ze binnenkrijgt.

Tijdens ons coachtraject Focus op je Focus ontdekt ze dat ze eigenlijk het liefst schrijft voor de overheid. Nu nog hardop bekennen. Op haar LinkedIn-profiel past ze vast haar functie aan: tekstschrijver & schrijftrainer met hart voor de overheid.

Focus is niet bedoeld als keurslijf

Je focus mag nergens knellen. Hij moet juist superlekker zitten, als een joggingbroek.

Uitproberen?

Weet je stiekem al waar je blij van wordt? Schrijf het op in je bullet journal. Je hoeft er verder geen actie aan te verbinden. Voor mijn part scheur je de bladzijde uit en maakt er een prop van, zodat de kat ermee kan spelen. Gewoon alleen maar opschrijven. Hoe voelt dat?

Meer lezen?

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.