Verdienen, omdat je het waard bent

Foto van Karina Meerman bij haar gastblog “Verdienen, omdat je het waard bent” op het blog van ZinVol. Foto gemaakt door ZinVol. www.ditiszinvol.nl

Gastblogger Karina Meerman is journalist. Ze won onder meer de Zilveren Veer in de Grand Prix Bedrijfsbladen. Ze vertelt over haar relatie met geld:


In 1999 begon ik als freelance journalist. Zonder klanten, zonder enige ervaring als ondernemer

Ik kwam uit de automatisering, had journalistiek gestudeerd en mijn netwerk bestond uit één vriendin die al als freelancer werkte. Die 3 dingen leidden tot mijn eerste opdracht. De eerste leidde tot de tweede, het ene blaadje bracht me tot het volgende en 10 jaar verder bevind ik me in de luxe positie dat ik bijna alleen maar werk doe waar ik plezier in heb.

Ik ontdekte mijn specialisme: technologie en lifestyle. Ik ontdekte dat ik iets kon wat niet iedereen kan: toegankelijk schrijven over lastige onderwerpen, voor veel verschillende doelgroepen.

Veel ondernemers weten niet dat wat hen makkelijk afgaat, juist datgene is dat hen onderscheidt van de rest

'Het is makkelijk voor mij, dus ook voor een ander.' Nee dus.

Maar ik had nog meer te leren dan mijn vak, namelijk het ondernemen zelf. 

Netwerken kostte geen enkele moeite, en dankzij een secretaresse-verleden was kantoortje spelen ook een eitje. Mijn probleem was geld. Ik heb van huis uit niet echt geleerd hoe er mee om te gaan, het was een beladen onderwerp met veel emoties.

Eerst moest ik leren dat ik wel degelijk een volwassen tarief mocht vragen voor mijn werkzaamheden: omdat ik het waard ben (verdomde l'Oréal). Ik merkte dat het met oefening beter ging. Nog steeds reken ik hogere bedragen 6 keer na en moet ik mezelf dwingen naar boven af te ronden en niet naar beneden, maar het gaat goed. Er is inmiddels ook genoeg werk om af en toe een heel hoge offerte uit te brengen en te kijken of het lukt.

Toch zat het me allemaal nog niet lekker

Ik werkte voortdurend tegen deadlines aan, versplinterde mijn tijd, had altijd een kuil in mijn banksaldo en het voelde allemaal uiterst inefficiënt. Ik haalde de omzet niet die ik zou moeten halen met de energie die ik investeerde. Het was tijd om de hulp in te roepen van mijn coach en therapeut. (Een vreemde combi misschien, maar we kennen elkaar al zo lang: ik kan voor alles bij haar terecht).

Wat bleek was dat ik primair werkte voor het geld en niet omdat ik er zoveel plezier van kreeg. En dat terwijl ik toch erg gelukkig word van wat ik doe. De koppeling werk-geld bleek niet langer nuttig. Het had me in de beginjaren geholpen aan de slag te gaan en te blijven, maar nu werkte het niet meer. Daarbij had ik ergens in mijn brein opgeslagen dat alleen saaie mensen verstandig met geld omgaan. Ook niet handig.

Dus wat mijn therapeut deed was me laten inzien dat je heel gelukkig en leuk kunt zijn als je je financiën op orde hebt. En dat kan ik bereiken door veel gestructureerder te werk te gaan. (Want gestructureerd hoeft ook niet saai te zijn).

Daarbij zijn er veel andere redenen om te werken die niets met het banksaldo te maken hebben: de bekende P's van pret en prestige. Overigens heb ik dat alleen kunnen doen omdat ik na jaren van onzekerheid inmiddels *weet* dat het geld toch wel binnenkomt.

Boven mijn computer hangt nu een briefje met de tekst Uitstellen kan altijd nog. Gister leverde ik een artikel aan waarvan de deadline pas over 3 weken is. Mijn opdrachtgever viel van blijdschap en verbazing van haar stoel en ik heb nu ruimte om een andere klus aan te nemen (lees: omzet te maken).

Op een ander briefje staat: 4 uur per dag is voldoende

Als ik 4 uur per dag geconcentreerd bezig ben met journalistiek, haal ik de omzet die past bij mijn bestedingspatroon en een beetje meer. Ik wilde toen ik dit schreef namelijk een eigen huis kopen en moest– op mijn veertigste – eindelijk serieus gaan sparen, terwijl ik erg dol ben op kleren en schoenen en mijn sociale bestaan draait om eten en drinken met mensen.

De relatie tussen geld verdienen en uitgeven voelde voor mij een beetje als willen afvallen, maar tegelijkertijd jezelf willen belonen met lekker vet eten. Je bereikt beide nooit tegelijk.

Als je wilt afvallen zul je andere manieren moeten vinden om jezelf te belonen. En als je lekker vet wilt eten, moet je het niet erg vinden als je wat zwaarder bent. Twee briefjes gaan van mij een gezonde, blije ondernemer maken. En dan komt het echte afvallen vanzelf ook.

Ik werkte dit gastblog bij op 4 juli 2022. Ik plaatste het op 7 september 2008.
Nooit meer tips missen?
Ontvang mijn nieuwsbrief.