Zo hoef je je geen nepperd te voelen

Foto van de juiste manier om een wc-rol op te hangen bij het blog ‘Zo hoef je je geen nepperd te voelen’ van ZinVol.

Foto van de juiste manier om een wc-rol op te hangen bij het blog ‘Zo hoef je je geen nepperd te voelen’ van ZinVol.

2012. Ik ben single en ik heb een profiel aangemaakt op een dating-app. Ik geef aan waar ik van hou. Rockmuziek, bijvoorbeeld. Met lekker veel gitaren.

De dating-app vindt dat ik een match ben voor Hans, die BLØF de beste band ter wereld vindt.

Ik klik op: 'Profiel niet meer tonen'.
Zo kan het ook gaan met klanten.

Als jouw wereldbeeld en dat van jouw klant niet op elkaar aansluiten, wordt het niks.

Je wereldbeeld draait om álles waar je je een oordeel over gevormd hebt. Hoe klein of hoe groot ook. Bijvoorbeeld

  • Er is maar één manier om een wc-rol op te hangen

  • Je kunt best een zoomvergadering doen in je pyjama

  • Vloeken in blogartikelen moet kunnen

Je klant en jij hoeven niet álle opvattingen te delen. Misschien kunnen jullie uitstekend samenwerken ondanks dat je allebei de wc-rol anders ophangt. Maar andere opvattingen kunnen zo zwaar wegen dat het een goede verstandhouding in de weg staat. Probeer dat vloeken in een blogartikel maar eens. 

 

Kan ik mijn opvattingen niet gewoon vóór me houden? Dat is toch veel professioneler?

Werk je met klanten voor wie jij een belangrijk deel van wie jij bent – een groot stuk van jouw wereldbeeld – moet verbergen, dan ga je je een nepperd voelen. Je plezier in de opdracht is afwezig. Je moet op je tenen lopen. Of er ontstaan steeds weer misverstanden en problemen waar je niet op zit te wachten. Die maken dat je opdracht zóveel tijd en energie kost, dat je er geen reet aan verdient. Of dat je je verdiensten gelijk kunt spenderen aan het op peil houden van je gezondheid.

 

Maar hou ik dan wel genoeg klanten over?

Yup. Sterker nog, hoe meer je uitkomt voor wie je bent, hoe makkelijker je opvalt in de zee aan collega’s die je hebt. Zo kan de klant jou vinden, als die juist op zoek was naar een type zoals jij.

 

Ik hoef niet zo nodig overal mijn mening uit te dragen

Het hoeft niet groots en meeslepend. Stel, je bent een personal trainer met een eigen sportschool. En je kunt er niet tegen als sporters voordringen bij een toestel. Dát moet de klant dan van je weten. In jouw sportschool wacht iedereen potdorie netjes op zijn beurt.

Het lijkt maar iets kleins. Maar om zulke kleine dingen kan een klant al voor jou kiezen. Als je ze uitdraagt, tenminste.

Ik ben tóch bang dat ik er klanten mee afstoot

Dat klopt. Je stoot er klanten mee af. Klanten die steeds voordringen, bijvoorbeeld.

Maar nu je wereldbeeld opvalt, krijg je er ook klanten voor terug. Klanten die het echt heel fijn vinden dat niemand hun toestel inpikt, als ze even naar de wc gaan.

Een voorbeeld. Een oefentherapeut heeft het volgende wereldbeeld: Heb je lichamelijke klachten en wil je er vanaf? Dan moet je bereid zijn je leefpatroon te veranderen.

De oefentherapeut heeft een volle agenda. Daar zitten klanten tussen, die onwillig zijn. Ze passen niks aan. De therapeut bereikt weinig resultaat met ze. Frustrerend. En die klanten mópperen nog over dat gebrek aan resultaat ook. Bij hen raakt het wereldbeeld dat specialisten niet helpen nog meer verankerd.

De therapeut legt me het probleem voor. We bespreken hoe ze haar wereldbeeld duidelijker kan uitdragen. Voortaan stelt ze bij een intake twee extra vragen:

  • Waarom kiest u voor mij?

  • Wat hebt u er zelf voor over om iets aan uw klacht te doen?

Daarmee maakt ze meteen duidelijk dat ze van haar klant verwacht dat die verantwoordelijkheid neemt.

 

Dit is wat je zelf kunt doen

Vergelijk theorie en praktijk. Hoe verlopen je opdrachten? En je samenwerkingen? Is dat ook hoe je wil dat het steeds opnieuw gaat? Zo niet, schrijf dan voor jezelf op hoe je het wél wil. En kijk wat je in je werk en je marketing moet aanpassen om dat voor elkaar te krijgen.

 

Meer lezen?

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.