13 manieren om als zzp'er meer aandacht te trekken

Foto bij blog ‘13 manieren om als zzp’er de aandacht te trekken’ van ZinVol. Foto gemaakt door Margot Reesink.

Met ongeveer een miljoen zelfstandigen in Nederland, en nog eens duizenden kleine bedrijven is de concurrentie enorm.

Hoe val je op tussen bijvoorbeeld alle andere schrijvers, ontwerpers, fotografen, coaches, docenten en biologisch verantwoord kokende foodies?

Hoe fiets je in beeld bij genoeg klanten en opdrachtgevers, ook in economisch mindere tijden, als je samen met je collega’s vist in een halfvolle vijver? Trek de aandacht en ...

1. Verbeter je sociale media-profiel

Haal je alles uit je profiel wat je eruit kunt halen?

Neem bijvoorbeeld LinkedIn. Met ruim 8 miljoen Nederlanders met een persoonlijk account is het in Nederland een van de grootste netwerksites. Daar kun je dagelijks via een statusupdate laten weten wat je aan het doen bent, aan welke klus je werkt. Dat kan meer nog dan je cv de interesse wekken van een klant, simpelweg omdat je het NU aan het doen bent.

Wat je 10 jaar of 10 maanden geleden voor spannends deed, trekt niet de aandacht op zo’n profielensite. Wat je NU bezighoudt, is wat ook je klant bezighoudt. Als dan uit je cv blijkt dat je in dat type klus al vele jaren ervaring hebt, is dat mooi meegenomen.

Heb je geen werk? Schrijf dan welk interessant artikel of blog je leest op jouw vakgebied. Laat zien dat je actief bent.

Nog even over je cv: waar je de blits mee kunt maken zijn bedrijfsonderdelen.

2. Begin een blog

Niet over je kat of je partner, tenzij je werk als dierenarts of relatiecoach ambieert. Of, als je het doet zoals Vilan van de Loo over huiskater Bert schrijft.

Schrijf over wat je tegenkomt of belangrijk vindt in je werk. Je hoeft geen Haruka Murakami te zijn. Probeer je in te leven in je lezers: waar hebben zij wat aan? Voor welk soort blogs zouden ze graag nog eens terugkomen op je blog, om nog meer van jouw hand te lezen?

Da’s dus niet voor je blogs over je prachtige workshops en je bedrijfspandverhuizing en je deals met nieuwe klanten. Geef je lezers iets dat de moeite van het onthouden of herlezen waard is.

Er wordt al jaren geroepen dat ‘het blog op z’n retour zou zijn’ maar daar merk ik op mijn blog geen reet van. Bloglezers zijn kritischer geworden met hun aandacht, dat wel. Ze verwachten originele content, liefst inhoudelijk sterk, geen bij elkaar geveegde clickbait met enkele dooddoeners van lik-m’n-vest.

3. Verzamel abonnees voor je nieuwsbrief

Hoe?

Geef onder aan ieder blog de mogelijkheid aan lezers lid te worden van je nieuwsbrief. Maak een pagina aan op je zakelijke Facebook-pagina waar mensen zich kunnen aanmelden voor je nieuwsbrief.

En benut zeker ook alle offline mogelijkheden die je hebt. Jaja, internetafficiados vinden dat vast zó 1998, maar alles uit het verleden komt altijd weer in de mode.

Dus: zet ‘t op je flyer, noem je nieuwsbrief in je lezing, zet ‘meld je aan voor mijn nieuwsbrief op dit@dat.nl’ achter op je visitekaart, je vrachtwagen of je bowlingshirt, en vertel erover op feestjes en verjaardagen.

Hoe niet? Mensen zonder toestemming op je lijst zetten.

(Ik heb wel eens overwogen, om spammers enthousiast terug te mailen met: ‘Ik heb ook een nieuwsbrief!’ maar dat leek me bij nader inzien niet zo’n goed idee.)


4. Richt je op een kleinere doelgroep

Hoe meer mensen je wilt bereiken, hoe meer geld, tijd en energie het je kost deze mensen te wijzen op je werk. Opvallen bij 400 mensen lukt een stuk sneller dan opvallen bij 40.000 mensen.

In ‘Hoe weet je welke marketing werkt voor jou?’ kun je snel checken of dit iets voor jou is en hoe je dat dan aanpakt.

5. Klim op een podium

Bel de bibliotheek, de beurs of de borrel met een idee voor een presentatie.

Eng? Ik heb op z’n site gelezen dat de toch aardig bekende spreker Martijn Aslander flauwviel, de eerste keer dat hij een lezing hield, en die is nu echt niet meer van een podium weg te denken (en hij valt ook niet meer flauw). Als Martijn het kan, kan jij het vast ook.

6. Gebruik de ‘lees meer’-link op een effectievere manier

Zoekmachines gaan er vanuit dat de woorden waar een link omheen staat iets zeggen over de inhoud die je aantreft als je op de link hebt geklikt. Bij de indexering van de inhoud van een pagina spelen alle gelinkte woorden mee.

Je kunt een pagina dus weer net een beetje beter optimaliseren voor zoekmachines door alleen inhoudelijk belangrijke woorden te gebruiken voor een link. Dan kunnen mensen jou en je bedrijf/je werk beter vinden.

Dus wil je een link maken naar je pagina met daarop de workshop ‘Kerstballen breien voor mannen’ dan zet je de link niet onder Lees meer maar onder workshop ‘Kerstballen breien voor mannen’.

7. Kies een duidelijker/concretere naam voor je producten of diensten

Denk aan een naam die

  • direct een voordeel oproept of prijsgeeft. Bijvoorbeeld de workshop ‘Krijg meer klanten’.

  • de doelgroep benoemt. Bijvoorbeeld, ik roep maar even wat, de workshop ‘Kerstballen breien voor mannen’.

8. Laat mensen voor nop of tegen kostprijs proeven aan je product of dienst

Proeven hè. Dus geef niet een complete workshop weg.

Deze is vooral handig als je net begonnen bent en

  • nog totaal geen netwerk hebt (dus er komt nog niks via-via aan klanten bij je binnen stappen)

  • of nog totaal geen naamsbekendheid (je Facebook-pagina is door 115 mensen ge-vind-ik-leukt en alleen je beste vriendin vindt de berichten leuk, die je daarop plaatst)

En deze is ook handig als je iets doet dat nog erg nieuw is, of waarbij mensen een hoge drempel voelen bij je product of dienst.

Bijvoorbeeld, ben je masseur? Dan kan het in dit geval best handig zijn een paar stoelmassages weg te geven tijdens een beurs, festival of allerhande bedrijfspresentatiedagen. Kies er één die past bij je focus. En doe het gratis zolang het zinvol voor je is, en hoe lang dat is bepaal je zelf, en niemand anders.

Tekstschrijver of journalist?

Dan word je waarschijnlijk al regelmatig benaderd voor vrijwilligersklussen. Dan staat - als je geluk hebt - leuk ergens je naam in het colofon, maar echt veel klanten en opdrachtgevers leer je – leren JOU - zo niet kennen. En als je pech hebt, begrijpen de mensen die je vroegen niks van je vak en houd je een naar gevoel over aan al het werk dat je verzet hebt. Spreek daarom goed af waar het proeven begint en eindigt.

9. Organiseer een evenement

Dat hoeft niet groot te zijn. Je kunt 4 mensen met wie je graag eens samen wilt werken, bellen voor een lunch. Dat kan al genoeg voor je doen.

Of je mobiliseert de halve stad aan bedrijven & instanties/de hele Facebook-community en organiseert een dag vol festiviteiten voor je doelgroep, met workshops, lezingen en marktkramen.

10. Neem de telefoon aan alsof je zo blij als een kind bent

Een bouwvakker boort nu al uren dat het een lieve lust heeft, en wel vlak onder jouw raam, er is een knetterende ruzie gaande in de kamer naast je, de Senseo moet weer terug naar Philips, de hond heeft op je nieuwe bank geplast, je vriendin wil je nooit meer zien, je collega heeft je lunch opgegeten, je trein had drie uur vertraging en je laptop is door toedoen van de bouwvakker van je bureau getrild: kan niet bommen, als de telefoon gaat neem je op alsof degene aan de andere kant van de lijn het hoogtepunt van je dag vormt.

De paar keer dat ik deze tip vergeet, zijn steevast de telefoongesprekken die ik achteraf enorm betreur. De beller voelt je humeur dwars door de verbinding heen. Maak dat die beller denkt: Wat een leuk mens, laat ik die voor mijn klus vragen.

11. Besteed werk uit

Klinkt misschien paradoxaal, als je op zoek bent naar meer klanten en opdrachten. Ik geef een voorbeeld: de administratie en de belastingaangifte. Kun je heel goed zelf doen. Kun je ook uitbesteden. De afweging die je moet maken is de volgende. Hoeveel tijd kost het jou? Vermenigvuldig dat met je uurtarief. Hoeveel kost het uitbesteden ervan? Is dat goedkoper dan wanneer je het zelf doet, overweeg dan een (virtual) assistent of accountant in te schakelen, en besteed de tijd die je nu overhoudt aan acquisitie.

Je administratie bezorgt je geen aandacht van buitenaf voor je werk, acquisitie wel!

12. Schenk mensen je onverdeelde, persoonlijke aandacht

Dankzij internet of door heel Nederland rond te crossen, heb je vele kennissen verzameld. Kennissen die je misschien 3 keer gesproken hebt (live of virtueel). Als die alleen wat van je horen via berichten of e-mails die je verzendt, gericht aan iedereen tegelijk, zullen zij niet snel geneigd zijn contact met je op te nemen.

Coach Laura Babeliowsky vertelde ooit lang geleden in een van haar blogs over een workshop die ze samen met een adviesbureau probeerde vol te krijgen. Het adviesbureau stuurde 700 mensen tegelijk een mail, en daarop kwamen 3 reacties. Laura stuurde er 75, maar wel steeds aan één persoon tegelijk, en daarop meldden 20 mensen zich aan.

13. Gun jezelf werk (en gun het anderen ook)

Er is werk. Er zijn nog steeds duizenden mensen bij wie de agenda is volgeboekt. Hoe kan dat? Zij wel, en jij niet?

Ik ga het even heel gechargeerd opschrijven.

Stel dat je alle voorgaande tips in de praktijk hebt gebracht – een beetje tenminste, en niet met veel enthousiasme. Meer omdat het moet: een ondernemer onderneemt nu eenmaal. Maar veel vertrouwen heb je niet in je acties. Je denkt bij jezelf: Die Miranda Apeldoorn kan me nog meer vertellen, ik word heus niet opeens geboekt ofzo.

Kortom, je geeft jezelf eigenlijk geen enkele kans op leuk werk. Je vertelt anderen over je werk alsof het nauwelijks wat voorstelt en je vergeet nooit te vermelden hoe ontzettend weinig je te doen hebt.

Dan gebeurt geheid hetzelfde als wanneer je bij tip 10 de telefoon chagrijnig beantwoordt. Je verkleint net een beetje meer de kans op een volle agenda.

Je bent het waard, veel leuke klussen te ontvangen. En als je er anders over denkt, dan kom je maar bij mij voor coaching.

Ik werkte dit blog bij op 4 juli 2022. Ik plaatste het in maart 2009.
Nooit meer tips missen?
Ontvang mijn nieuwsbrief.