Facturen: hoe krijg je ze net iets sneller betaald?

Foto bij blog ‘Facturen, hoe krijg je ze net iets sneller betaald?’ van ZinVol - nuchtere ondernemerscoaching. Geen goeroegedoe. Foto gemaakt door: Margot Reesink.

Soms worden je facturen sneller betaald als je er de juiste namen en projectnummers op zet. 

Vooral in grotere organisaties (profit en non-profit) voorkom je ermee dat je factuur als een weeskind door de burelen van de organisatie gaat zwerven. Dan krijg je toestanden over kwijtgeraakte facturen, en moet je energie steken in het opnieuw sturen ervan.

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik besteed mijn tijd liever anders.

In principe hoor je van de organisatie om welk heel speciale projectnummer het gaat

Zo is mijn eigen ervaring met opdrachten voor de Rijksoverheid de volgende:

  • Ik werd als journalist gevraagd een digitale offerte te sturen naar bijvoorbeeld mijn eindredacteur, voor een bepaalde datum

  • Die stuurt deze offerte dan door naar het inkoopcentrum bij de Rijksoverheid

  • Vervolgens ontvang ik per mail van dat inkoopcentrum een officiële opdrachtbrief. Daarin staat een zogenoemd zaaknummer

  • Wanneer ik mijn opdracht heb ingeleverd, mail ik een factuur naar het adres dat staat aangegeven in de opdrachtbrief. Uiteraard onder vermelding van het zaaknummer. Zo kan iedere medewerker bij het inkoopcentrum onmiddellijk zien hoe, wat, waar en wie toestemming gegeven heeft.

  • Voor de (Rijks)overheid moet je nu overigens werken met e-facturatie, een factuur in PDF mailen mag niet meer.

Nu is het zo, dat lang niet altijd iedere medewerker binnen zo’n grote organisatie goed op de hoogte is van de juiste factuurprocedure. Ai! Als je dus zelf niks hoort van je contactpersoon over projectnummers of factuuradressen, vraag er dan expliciet naar.

Reageert de medewerker niet op je vraag (druk, druk), bel dan met de afdeling die de facturen van externen afhandelen. Die heet niet overal hetzelfde: administratie, logistiek, inkoopcentrum ... Maar als je gewoon uitlegt wie je nodig hebt, dan verbindt de centrale je wel door.

Heb je via de administratie een factuuradres en projectnummer gekregen? 

Mail dan bij het inleveren of beëindigen van je opdracht aan je contactpersoon dat je je factuur naar zus-en-zo onder vermelding van dit-of-dat gaat sturen.

Dit bij wijze van allerlaatste check. Klopt je informatie niet volgens je contactpersoon, dan zou die nu toch wakker moeten worden en jou dat laten weten.

Daarnaast is het goed om te weten wat er allemaal sowieso op je factuur moet staan, wil je niet in de problemen komen met de Belastingdienst.

Een ervan is: ben je vrijgesteld van btw voor de dienst die je levert, dan moet dat ook op je factuur vermeld staan

En verder:

Dit rijtje is van de Belastingdienst. Ik mis er nog in: het vermelden van je KvK-nummer waaronder je ingeschreven staat.

Vertrouw niet alleen op dit blog, raadpleeg vooral ook de website van de Belastingdienst: Wat moet er op een factuur staan?

Soms zet je ook het btw-nummer van je opdrachtgever op je eigen factuur

Toen ik mijn accountant ernaar vroeg, gaf hij aan:

Het btw-nummer van de afnemer van een levering of dienst moet je op de factuur melden als:

  • de verschuldigde belasting niet van jou als leverancier, maar van de afnemer wordt geheven, de zogenoemde verleggingsregeling

  • er sprake is van een intracommunautaire levering (dat is: in andere EU-landen) van goederen, die onder het nultarief valt.
    Hier het btw-nummer van je opdrachtgever erbij zetten, maakt dat de Belastingdienst kan controleren of het nultarief correct is toegepast. Je moet de btw-nummers van je opdrachtgever(s) dan ook vermelden op je ‘opgaaf ICP

 

Lees ook: Hoe de nieuwe EU-BTW-regels jouw groei hinderen.

Ik werkte dit blog bij op 5 juli 2022. Ik plaatste het in september 2009.
Nooit meer tips missen?
Ontvang mijn nieuwsbrief.