Moet je altijd beschikbaar zijn?

Foto bij het blog ‘Moet je altijd beschikbaar zijn?’ van ZinVol - Concrete ondernemerscoaching. Geen goeroegedoe. Foto gemaakt door ZinVol

In de eerste jaren dat ik voor mezelf werkte, was ik journalist. En ik durfde niet al te lang op vakantie. Niet in de zomermaanden, want dan kreeg ik extra werk aangeboden omdat alle vaste medewerkers van mijn klanten dan een paar weken de hort op waren. Maar ook niet in de rest van het jaar.

Als ik uiteindelijk toch wegging, dan was het voor hooguit een week

Een waarin ik zeker weten geen deadlines had. En ik ging pas als al mijn werk was afgerond.

Nu ik nog bezig ben met het opbouwen van een klantenkring, dacht ik, kan ik maar beter in de buurt blijven.

Maar zelfs toen ik eenmaal een prachtige klantenkring had, durfde ik niet zo goed weg. Ik had nu juist aan de lopende band geweldig werk. Ik wilde de betovering niet verbreken.

Terwijl de tijd verstreek, ontdekte ik echter het volgende

Sommige van mijn klanten stelden het zeer op prijs dat ik met hen meedacht over hoe hun opdracht het best ingevuld kon worden. Ze betaalden zonder morren mijn tarief, en ook altijd op tijd. En steeds als ik ruim van tevoren een vakantie aankondigde kwamen zij alvast aanzetten met een nieuwe klus. Of, als ze dat niet deden, dan stonden ze wél open voor mijn nieuwe ideeën als ik weer terug van vakantie was.

Sommige andere klanten kwamen met klussen met gisteren af als deadline, terwijl ondertussen je bloed, zweet en tranen ze niet te veel mocht kosten. Hun haastklussen gingen vaak gepaard met gebrekkige communicatie of planning. Meedenken was niet de bedoeling, dat kostte de opdrachtgever te veel tijd, en tijd hadden ze niet. Oók niet om met elkaar te praten, zodat binnen de organisatie van de klant vaak geheel uiteenlopende verwachtingen van mijn werk leefden. Mijn ervaring dat meedenken de organisatie uiteindelijk tijd en geld bespaarde, wuifden deze klanten weg. Nee, nee, gisteren af!

Het kon me bij deze klanten echter gebeuren dat ik weken na het inleveren van een spoedklus (en mijn factuur) een mail kreeg ‘dat ze wilden dat ik hier en daar nog wat wijzigingen aanbracht’. Ook graag weer gisteren af. Vervolgopdrachten? Die kwamen niet, of ze verliepen volgens hetzelfde patroon.

High maintenance klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten

Zij zijn het, aan wie ik al die tijd mijn vakantie heb opgeofferd. Klanten die je bellen voor klussen waarvan ze zelf lijken te denken dat iedere zzp’er ervoor geschikt is, en die om die reden op zoek gaan naar de goedkoopste, of degene die als eerste de telefoon beantwoordt. Of die je bellen omdat ze weten dat je uitstekend werk levert, en ook nog eens steeds weer bereid bent voor hen alles opzij te schuiven.

De klanten die me het gevoel gaven dat ze me waardeerden als professional, qua werk én betaling, die wachtten gewoon nog steeds op me na mijn vakantie. 

Mag jij raden aan welke klanten ik de voorkeur geef 😉

Waarmee de vraag uit de titel beantwoord is. Nee, je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn. Als je actief klanten om je heen verzamelt die jou bewust inhuren om wat je weet en kunt, niet alleen maar omdat je thuis bent, dan kun je rustig op vakantie.

Maar wat, als nieuwe klanten je uitgerekend voor het eerst bellen of mailen terwijl je met vakantie bent?

Daar heb je autoresponders of freelance secretaresses (virtual assistants) voor. Maak een mail aan waarin je aangeeft wanneer je voor je klant aan het werk kan. Weet je wat je standaard nodig hebt aan info van de klant om aan je klus te beginnen? Vraag of de mailer je dat alvast wil toezenden. Of zorg dat de assistent die je mail/telefoon binnenkrijgt tijdens je vakantie, dit alles alvast voor je noteert. 

Maar vooral, vooral, vooral: zelfs als de opdracht direct aan je voorbij ging vanwege je vakantie, neem tóch na je vakantie contact op met degenen die belangstelling toonden. Vertel hoe leuk je het vindt dat ze aan jou dachten. En vraag wat je kunt doen om bij hen ‘op het vizier’ te blijven.

Is het een klant uit de voorkeurscategorie, dan zullen ze dat waarderen. Misschien wel met een klus.

Ik werkte dit blog bij op 5 juli 2022. Ik plaatste het in juli 2009.
Nooit meer tips missen?
Ontvang mijn nieuwsbrief.