Wat ik me afvroeg voor ik 18 jaar geleden ontslag nam en met ZinVol begon

In 2018 bestond mijn bedrijf ZinVol 18 jaar. Daarmee was het officieel volwassen.

Dat vond ik een prachtige aanleiding voor het geven van een groot feest aan familie, vrienden en klanten. In een korte speech legde ik de reden van dit feest uit:

"Achttien jaar geleden had ik een baan als bureauredacteur.

Het was bij een klein bedrijf. Er was een prikklok. Er was een directeur die ik nooit heb zien lachen. En wij medewerkers zaten met z’n allen in een krappe kantoortuin.

Niemand mocht zomaar met elkaar praten. Deed je dat wel, dan kwam de manager – de rechterhand van de directeur – onmiddellijk bij je staan om je weer aan het werk te zetten.

Iedereen zat er zijn tijd uit tot aan zijn pensioen.

Ik was net twee jaar afgestudeerd en ik dacht: ‘Is dit nou volwassen zijn? Waar is het avontuur? Waar is het plezier in je werk? Waar is het “van betekenis zijn”?’

Ik ben niet iemand die moeilijkheden opzoekt, maar bij deze baan ging het haast vanzelf. Zo kwam ik op een dag binnen met dit fluwelen hoedje op:

In 2018 werd mijn bedrijf ZinVol 18 jaar en daarmee officieel volwassen. In dit blogartikel staat waarom ik ontslag nam en wat ik als ondernemer hoopte te vinden in het zelfstandigenbestaan. Foto: Nanda Jansen of Lorkeers.

Binnen vijf minuten werd ik op het matje geroepen van de directeur. Ik kreeg een enorme preek. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om dit hoedje op te zetten?! Wat als klanten me zagen werken, achter in die krappe kantoortuin, met dit hoedje op?!

Ik dacht opnieuw: ‘Is dit nou volwassen zijn? Dat je je eigenheid inlevert?’

Ik wilde niet leven voor het weekend en de rest van de tijd diep ongelukkig zijn. Ik nam ontslag, kocht van mijn laatste geld een computer, en – niet gehinderd door enige kennis – werd ondernemer.

Want ik vond, en vind nog steeds, dat je werk een bron van avontuur mag zijn. Dat je er veel plezier in mag hebben. Dat je ermee van betékenis mag zijn, voor jezelf en voor anderen. En vooral dat je er al je eigenheid in mag stoppen. Graag zelfs.

Nu is mijn bedrijf volwassen. En ik heb het idee dat de laatste jaren alles is samengekomen. Wie ik ten diepste wezen ben. Hoe ik wil ondernemen. En hoe ik dat naar buiten wil brengen.

En dat heb ik te danken aan iedereen om me heen. Aan familie, vrienden, klanten, mensen die me tips en trainingen gaven, mensen zoals mijn accountant, grafisch ontwerper en fotograaf die de dingen voor me doen die ik zelf niet kan, mensen bij wie ik Werkplek Woensdag mocht houden, mensen die me op allerlei manieren lieten weten dat ik voor hen van betekenis ben geweest.

En jij, die nu dit blogartikel leest, ben ik dankbaar.  Jij leest, dus ik besta, om maar even een variatie op een beroemde zin te geven.

En daarom vond ik het belangrijk om het volwassen-zijn van ZinVol met een feest te vieren. Bedankt dat je daar, al was het maar via het lezen van dit stuk, bij wilde zijn."