4 websites speciaal voor illustratoren

Dat wil zeggen, websites die je helpen uiteindelijk je werk als illustrator te verkopen.

1. Schrijver zoekt illustrator

Schrijver zoekt illustrator is een profielenwebsite voor tekenaars die ooit is gestart door fantasy-auteur Femke Dekker.

Zij wilde als jeugdboekenschrijver een illustrator van haar eigen keus als optie naar voren kunnen schuiven bij haar uitgeverij en vroeg zich af waar ze in één oogopslag die Nederlandse illustratoren zou kunnen vinden. Toen zo’n site nog niet bleek te bestaan richtte ze er zelf één op, voor jeugdboekenschrijvers die zoeken en illustratoren die gevonden willen worden.

2. Creative Bloq

Een Engels blog met advies en inspiratie voor zowel digitale als traditionele tekenaars, kunstenaars, web- en grafisch ontwerpers, en 3D- en VFX-ontwerpers. De site houdt voor illustratoren de beste trends en tools bij, en er is zelfs een heuse hotlist. Die moet je weliswaar met een grote korrel zout nemen, want heel onafhankelijk zal die niet zijn samengesteld, maar toch leuk dat er ergens een hotlist van tekenaars bestaat.

Op dit blog onder meer ook het artikel '15 dingen die ze je niet op de kunstacademie leerden' (15 things they didn't teach you in design school).

3. Hoe breng je jouw werk onder de aandacht van een jeugdboekenredacteur bij een uitgeverij?

Op Editorial Anonymous vertelt een anonieme kinderboekenredacteur je precies hoe het eraan toe gaat in haar wereld. Bij ‘Quick reference’ staat onder meer de blogcategorie ‘How to tell you’re never going to get published’.

4. Sinds 2010 hebben we de Illustratie Biënnale in Nederland

Die 'viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur'. Alle disciplines binnen de illustratie komen aan bod: kranten en tijdschriften, mode, ruimtelijk, technisch, boekomslagen, illustratief, theaterdecors, 3D in games, openbare ruimte, animatie.

Volgende Illustratie Biënnale: 27 mei 2018.

Je kunt je verder nog wenden tot de beroepsorganisatie voor ontwerpers (BNO). Behalve branchevereniging BNO kende je natuurlijk ook al Pictoright, de organisatie die opkomt voor je auteursrechten als illustrator.

 

Ken je betere sites dan de vier voorbeelden die hier staan? Sites die je voor jouw gevoel veel méér helpen dan deze doen? Laat het me weten, via mijn contactformulier.