4 websites speciaal voor illustratoren

Een vriendin van mij is illustrator en klaagde - dus, natuurlijk, logischerwijs - altijd over het tekort aan plaatjes op mijn website en in mijn e-book.

Ik schrijf. Ik ben dus van de praatjes, niet de plaatjes. Of zoals een andere vriendin van mij dan zegt: ‘In een roman staan toch ook geen tekeningen?!’

Om haar en alle andere zelfstandige illustratoren die Nederland rijk is toch iets te kunnen bieden dat binnen mijn biotoop past, hieronder 4 websites die je beslist moet kennen als illustrator. Dat wil zeggen, websites die je helpen uiteindelijk je werk te verkopen.

1. Schrijver zoekt illustrator is een profielenwebsite die ooit is gestart door fantasy-auteur Femke Dekker.

Zij wilde als jeugdboekenschrijver een illustrator van haar eigen keus als optie naar voren kunnen schuiven bij haar uitgeverij en vroeg zich af waar ze in één oogopslag die Nederlandse illustratoren zou kunnen vinden. Toen zo’n site nog niet bleek te bestaan richtte ze er zelf één op, voor jeugdboekenschrijvers die zoeken en illustratoren die gevonden willen worden.

2. Op Design Reviver een leuk artikel van een site die zich niet specialiseert in illustratoren: ‘Tien dingen die ze je niet op de illustratoropleiding leren’.

3. Hoe breng je jouw werk onder de aandacht van een jeugdboekenredacteur bij een uitgeverij?

Op Editorial Anonymous vertelt een anonieme kinderboekenredacteur je precies hoe het eraan toe gaat in haar wereld. Bij ‘Quick reference’ staat onder meer de blogcategorie ‘How to tell you’re never going to get published’.

4. Sinds 2010 hebben we de Illustratie Biënnale in Nederland.

Alle disciplines binnen de illustratie komen aan bod: kranten en tijdschriften, mode, ruimtelijk, technisch, boekomslagen, illustratief, theaterdecors, 3D in games, openbare ruimte, animatie. 

Je kunt je verder nog wenden tot de beroepsorganisatie voor ontwerpers (BNO). Behalve branchevereniging BNO kende je natuurlijk ook al Pictoright, de organisatie die opkomt voor je auteursrechten als illustrator.