Voorkom het Tovenaar van Oz-effect op je website

Zin om even samen te winkelen, jij en ik? We belanden in een – eh ... noem eens wat – tweedehands boekhandel. We snuffelen wat rond. Bekijken planken vol romans en reisgidsen, kinder- en kookboeken. Na een tijdje kijk jij op uit de dichtbundel die je doorbladert en je zegt verbaasd tegen mij: ‘Hé ... waar is de eigenaar eigenlijk?’ En ik kijk om me heen en verrek: niemand te bekennen. Niemand bij de informatiebalie, niemand bij de kassa, zelfs niemand bij de koffieautomaat. Bij de uitgang hangt een bord: wil je een boek kopen? Bel dan dit telefoonnummer.

Dat is toch raar?

Toch zie je dit geregeld op internet. Verzorgd ogende, doch onbemensde websites van bedrijven of bureaus. Ja, onbemensd. Nergens op de website zie je een naam, laat staan een foto van de mens achter het bedrijf. Wil je zaken doen met dit bureau? Bel dan zus of zo telefoonnummer.Maar mensen doen het liefst zaken met andere mensen, in plaats van met anonieme bedrijven.

Van tevoren weten wie er achter een bedrijf of bureau steekt, verlaagt voor je potentiële klant alvast ten dele de drempel om jou te bellen. 

Als beursgenoteerd bedrijf of als landelijke keten met tig vestigingen kun je hier misschien de schouders over ophalen (al is het de vraag: hoe lang nog?). Als kleine zelfstandige loop je echter vele klanten mis, als je jezelf niet laat zien. Die surfen een website verder, op zoek naar iemand door wie ze zich meer persoonlijk aangesproken voelen. 

Verstop je, en je sorteert als freelancer als het ware het tovenaar van Oz-effect. Bijvoorbeeld omdat je via je uiterst zakelijke website in geuren en kleuren een beeld hebt geschetst van een groot bedrijf met veel medewerkers, en dan blijkt daar maar één iemand achter te zitten. Ja, het is waar, in je eentje heb je een groot netwerk waar je uit put, dus ja, je kunt grote projecten voor grote klanten makkelijk aan. Waarom zou je dan geheimzinnig doen over de werkelijke grootte van je eigen onderneming? 

Hoe rijs je op uit de anonimiteit en wat laat je dan van jezelf zien? Een paar tips.1. Zet in ieder geval je voor- en achternaam op de pagina ‘Contact’

Nog beter is als al op de thuispagina duidelijk is van wie de website is, wie daar achter zit.
Geef mensen op de pagina 'Contact' trouwens meer mogelijkheden dan een invulformulier om contact met je op te nemen: zet een telefoonnummer, e-mail-, Skype- of Twitter-adres of iets dergelijks erbij.2. Toon je lach

Nou ja, je hoeft niet per se te lachen op de foto die je van jezelf op de website plaatst, je mag ook serieus of nadenkend kijken. Maar een echte lach komt vaak wel heel ontwapenend over, en maakt je benaderbaar. Welke gezichtsuitdrukking je ook verkiest, laat je liefst door een fotograaf op de foto zetten. Gebruik niet een vakantiekiekje.
 


3. Beschrijf je relevante ervaring op een pagina ‘Over jou’

Ik schrijf ‘relevante’ omdat sommige zelfstandigen integraal hun gehele cv op internet zetten. Inclusief werkzaamheden die al lang niks meer te maken hebben met hun huidige activiteiten. Of ze schrijven alleen een superschattig stuk over hun vrouw/man, kinderen en/of katten, en geven daarmee de lezer het idee dat ze helemaal niet zo geïnteresseerd zijn in werk of klanten.
Omschrijf ook kort hoe je opleiding en ervaring je nu van pas komt, welk voordeel dat klanten oplevert. Laat het niet lui aan de websitebezoeker over uit je opsomming aan opleidingen en ervaringen op te maken of, en hoe, die bijdragen aan het werk dat je nu doet.4. Benoem je bevlogenheid

Waarom doe je dit werk eigenlijk? Omdat je toevallig heel sterk bent in het realiseren van maatwerkoplossingen voor procesgestuurde organisaties die opereren op het snijvlak van risico’s en kansen? Pff ... bla bla bla! Zulke taal gebruiken is ook een manier om jezelf te verstoppen.

Je hoeft ook heus weer niet een verhaal op te hangen over hoe je na diverse persoonlijke crises tot de ontdekking kwam dat het werk dat je nu doet je het meest van alles vervult. Dat is weliswaar heel bevlogen, maar weer niet (altijd) relevant voor de websitebezoeker. 

Hoe vind je het midden tussen zakelijk en persoonlijk je bevlogenheid vermelden? Vertel je websitebezoekers bijvoorbeeld: wat lever je jouw klanten concreet op? Neem een van de mensen die reageerden op mijn blog ‘Waarom een accountant ZinVol is’: zijn accountant verkoopt nachtrust. Hm, daar heb ik als websitebezoeker oren naar. Als je daar als accountant dan zelf naar alle waarheid nog iets bij kunt schrijven over hoe je in de praktijk met lede ogen aanzag hoe mensen onnodig in de problemen kwamen met de Belastingdienst, wegens gebrek aan kennis, dan ben je klaar. Lijkt mij. En jou, hoe lijkt het jou?