Waarom een accountant ZinVol is

Blog: Waarom een accountant ZinVol is. Op de foto: Ben Hulscher van Visie Belastingadviseurs en Accountants. Copyright: ZinVol - nuchtere ondernemerscoaching.

Een van de vragen die zelfstandigen en freelancers me het meest stellen is: ken je een goede boekhouder?

Ik antwoord dan altijd dat ik een accountant heb, in plaats van een boekhouder. Deze ->

En: ik heb expres een accountant, in plaats van dat ik mijn belastingzaken helemaal zelf regel.

Om met dat laatste te beginnen: er is natuurlijk niks mis mee, zelf je belastingzaken te be- en ontcijferen. Integendeel! Maar ik heb het altijd een beetje zonde van mijn kostbare tijd gevonden.

Ik vind er namelijk niks aan mijn belastingaangifte te doen en mijn jaarrekening op te stellen. En ik kan dat ook niet even goed en snel als iemand die er zich in gespecialiseerd heeft. Ik ben liever bezig met geld verdienen met doen wat ik leuk vind, dan geld besparen met doen wat ik niks aan vind. (Daarom coach ik ook op dit onderwerp. ;-) 

Hoe denk jij hierover? Twijfel je wel eens over alles zelf doen of sommige ondernemerszaken uitbesteden? Gastblogger Mark Nieuwenhuizen draagt in 'Waarom zou je alles zelf doen?' redenen en argumenten aan wanneer je zaken beter kunt uitbesteden.Waarom heb ik een accountant? 

Omdat ik het een prettig idee vind, dat hij zich (verplicht) blijft bijscholen. Als je het nieuws volgt, dan weet je hoe vaak er iets verandert op het gebied van belasting- en ondernemersspelregels. Een accountant moet bovendien een post-hbo- of wo-opleiding hebben gevolgd, en moet zich aan gedrags- en beroepsregels houden die in een openbaar register staan. 


Daar staat tegenover dat in principe iedereen zich boekhouder mag noemen. 

Het is geen wettelijk beschermde titel met bijbehorende vereisten. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen uitstekende boekhouders rondlopen. Of geen slechte accountants!

Echter, als ondernemer blijf je altijd eindverantwoordelijk voor alles wat je inlevert bij de Belastingdienst. Daarom vind ik het fijn dat degene die al mijn cijfers doorgelopen heeft, actueel is bijgeschoold en is gebonden aan beroepsregels en al. 


Of je nou een boekhouder of accountant in de arm neemt, let in ieder geval even op de volgende zaken:

  • Bekendheid met jouw branche: heeft jouw cijferkundige nog andere freelancers en zelfstandigen in zijn klantenbestand? En zitten daar mensen tussen met hetzelfde beroep als jij?

  • Kosten: het heeft zeker zin om meerdere kennismakingsgesprekken te voeren, meerdere offertes op te vragen. Gehanteerde tarieven kunnen onderling zeer verschillen. Vraag ook eens of je een factuur kunt verwachten bij ieder telefoontje dat je pleegt, of dat af en toe een vraag stellen over je administratie onder ‘service’ valt.

  • Door meerdere gesprekken te voeren, ontdek je bovendien iets anders, dat net zo belangrijk kan zijn als de kosten: klikt het? Mijn allereerste accountant ooit deed nogal geringschattend over mijn bedrijf(svoering). Die heb ik snel ingewisseld voor iemand die me als beginner een beetje opvoedde met wat goede tips, en die het nooit moe wordt me nog eens de FOR uit te leggen.

  • ‘Houdbaarheid’: ik ben van de duurzame relaties, dus ik vind het prettig dat ik al jarenlang dezelfde accountant heb. Die is partner bij een klein kantoor, dus ik verwacht ook niet dat hij snel weg gaat. Die kans is ook klein bij een zelfstandige boekhouder of accountant, denk ik. Maar die kans heb je wel als je iemand vindt bij een groot kantoor: jouw contactpersoon kan promotie maken. (Of voor zichzelf beginnen natuurlijk :-)

  • Boekhoudprogramma: als je werkt met een boekhoudprogramma is het handig als jouw boekhouder/accountant met hetzelfde programma werkt of wil werken. Dat maakt de uitwisseling van gegevens een stuk makkelijker.

Dit artikel vind je ook in mijn e-book: 'Richt je niet op naamsbekendheid. 25 opmerkelijke marketingadviezen voor zp'ers.' Deze is te bestellen als PDF voor € 4,99 inclusief 21% btw.