Domme zzp'ers

Hij hoefde niet eens iets te zeggen: ik zag het al aan zijn hele lichaamshouding. Toen ik in 2000 voor mezelf begon, zocht ik een accountant voor mijn verplichte jaarrekening en belastingaangifte. De eerste accountant die ik bezocht, wilde me duidelijk niet als klant in zijn portfolio. In die tijd werden veel vrouwen die voor zichzelf begonnen nog bejegend als bijklussende huisvrouwen in plaats van volwaardige ondernemers. Je hoorde de accountant gewoon hardop denken: ‘Ik kan niet geloven dat ik hier mijn tijd zit te verdoen met zo’n meisje dat een beetje gaat lopen hobby’en. Beseft ze wel dat ik in een uur meer verdien dan zij waarschijnlijk in drie dagen?’ Ik heb een andere accountant uitgekozen.

Een paar jaar later wilde ik graag mijn pensioen goed regelen. Ik las in een tijdschrift over een adviseur die gespecialiseerd was in pensioenen voor vrouwelijke ondernemers. Klonk goed! Ik huurde haar in en legde haar mijn wensen voor. 'Graag zou ik een deel van mijn pensioen opbouwen via beleggingen. Hoe kan ik dat het beste doen?' Vervolgens bracht de onafhankelijke pensioenadviseur advies uit: ze beval een lijfrentepolis aan van bedrijf X. Hm … niet helemaal waar ik om gevraagd had. Toen ik de dame wees op mijn aangegeven wens, werd ze boos! Haar antwoord kwam erop neer dat ik niet moest zeuren, zij wist precies hoe het zat, dit was de beste pensioenoplossing, niks beleggingen, punt. Dat was dan 200 euro voor het advies. Deze adviseur heb ik maar weer snel uit mijn adresboek geschrapt.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Wat een rare manieren vertoonden deze en andere adviseurs die ik tegenkwam, om met klanten en klantenwensen om te gaan. Welke zzp’er wil er graag klant worden bij een adviseur die vindt dat je maar wat aan het aankloten bent? 

In de discussie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov) voor zzp’ers bespeur ik die teneur ook. Het is waar dat veel zzp’ers niet of nauwelijks verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid. Dus kwam er een landelijke campagne om de zzp’er daarop te wijzen. Als je echter niet direct kiest voor het aov luxepakket met alles d’r op en d’r aan, voor ettelijke honderden euro’s per maand, dan ben je volgens veel ondernemersexperts maar een domme zzp’er. Zo diste een adviseur van het niet meer bestaande expertlog.nl de ‘opgeleukte ongevallenpolis’ van FNV Zelfstandigen, die je rond 2009 voor een paar tientjes per maand kon afsluiten.

Hoezo? Ook niet alle mensen gaan voor hun vakantie in een viersterrenhotel zitten, dat hen van alle gemakken voorziet. Sommige mensen gaan liever kamperen. Wat is daar mis mee? 

Sterker nog, spring in het gat in de markt zou ik zeggen. In plaats van de zzp’er die vraagt om een budgetversie te schofferen, kun je ook denken: binnenhalen die hap. Die zzp’er beseft heus wel, dat zijn uitgeklede versie niet beschermt tegen dezelfde dingen als de luxe versie. Maar een pietsie beschermd, is beter dan helemaal niet beschermd. Dat zullen alle adviseurs toch zeker wel met me eens zijn? En in een latere fase in zijn leven, zal menig zzp’er denken: nu ik een hogere omzet behaal, of nu ik een paar keer ben geconfronteerd met zieken of doden in mijn omgeving, of whatever, ben ik toe aan de luxe versie.

En bij wie gaat de zzp’er die afsluiten? Bij de adviseur, die hem ook toen hij nog ‘wilde kamperen’ heeft behandeld als een serieuze klant, even belangrijk als zijn klanten die kozen voor het viersterrenhotel.