Wat vraag je voor uurtarief?

Als je voor jezelf begint, begin dan meteen met een marktconform tarief. Wie met een te laag tarief begint, heeft later de grootste moeite dit op een rendabeler niveau te krijgen. Ik kan het weten. Toen ik  voor mezelf begon, was ondernemerschap in het onderwijs nog toekomstmuziek, en waren er nog maar weinig zelfstandigen in mijn omgeving aan wie ik me kon optrekken. De paar die ik kende werkten zelf ook voor lage tarieven.

Ik ben geen uniek voorbeeld. Nog steeds hoor ik regelmatig van mijn klanten dat zij er ook moeite mee hebben (gehad) een goed tarief te vragen, of een mager aanbod af te slaan. Ze vertellen zichzelf bijvoorbeeld dat ze niet veel geld nodig hebben. Of ze vinden leuk werk belangrijker dan de betaling die ze ervoor ontvangen. Als zelfstandige ben je een professional die de klant zijn expertise aanbiedt. Daar mag een professioneel tarief tegenover staan. Als je vindt dat je weinig nodig hebt, kun je een deel van je winst bijvoorbeeld in goede doelen steken en zo bijdragen aan een betere wereld. En wie zegt dat er alleen leuk werk te vinden is, dat onderbetaald wordt? Zeker, er zijn sectoren die erom bekend staan te vermelden dat ze weinig budget hebben. Die budgetomvang werkt wel twee kanten op. Als de sector erop kan rekenen dat weinig tot geen zelfstandigen over de prijs onderhandelen, en genoegen nemen met het argument 'Meer budget hebben we niet' zal de sector zelf ook niet de noodzaak voelen een marktconform tarief te bieden. Bovendien vind ik het zelf altijd bijzonder dat er wel eens onderscheid gemaakt wordt tussen de professional met zús beroep en de professional met zó beroep. Voor de een blijkt in de sector wél een marktconform tarief in het budget te worden ingecalculeerd, voor de ander niet.

Wat vraag je voor uurtarief? Dat verschilt enorm per beroep of branche. Hier staat in ieder geval een rekensom waarmee je kunt uitrekenen wat jij per uur moet verdienen om het te redden als zelfstandige.

Soms zul je een klant wellicht een beetje moeten opvoeden. Een aantal beseft niet hoeveel een werknemer hen in totaal kost - van de kosten van de sollicitatieprocedure tot de kosten van uit dienst of met pensioen gaan. Zij denken bij het inhuren van een zelfstandige dan in termen van netto loondienst uurtarieven.

Neem het voorbeeld dat een collega me onder de neus schoof. Op Freelance.nl bood een opdrachtgever het volgende: "Verzamelen en redigeren van ten minste vijftig nieuwsberichten in de week, voor een website. Beloning: € 80 per week."
En: "Voor de hele snelle lieden met aantoonbare ervaring als eindredacteur kan een vaste prijs van € 175 per week verdiend worden bij minimaal 100 berichten." (Zelf kan de beste man dus ook goed een eindredacteur gebruiken want het zou 'heel' moeten zijn.)

Tachtig euro voor vijftig nieuwsberichten. Dat is € 1,60 per bericht. STEL dat je supersnel bent. Je jat de nieuwsberichten achter elkaar door van een andere website, kijkt nauwelijks naar spel- en typefouten in de hoop dat die andere nieuwswebsite dat al gedaan heeft en weet zodoende iedere vijf minuten een nieuwsbericht te plaatsen. Ik denk niet dat je opdrachtgever daar hoog mee gaat scoren, maar wie weet? Misschien is dit de bedoeling. Dan kun je dus 12 berichten per uur plaatsen ad € 1,60. Je bruto uurtarief is daarmee: € 19,20. Ervaren eindredacteuren verdienen tachtig euro PER UUR.

Wat je kunt doen voor je een uurtarief vaststelt:

  • Deze rekensom maken
  • Vragen welk uurtarief je collega's hanteren. Het kan zijn dat ze een tarief noemen dat ze a. graag zouden willen maar niet krijgen of b. dat ook voor hen te laag is, omdat bijvoorbeeld andere collega's of opdrachtgevers hen voorhouden dat dit het hoogst haalbare is. 
  • Vraag daarom ook bij een beroeps- of branchevereniging welke tarieven gangbaar zijn. Je zult even moeten bellen, want van de mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt mogen verenigingen geen voorbeeldtarieven op hun website zetten uit angst voor kartelafspraken.

En daarna? Er zijn workshops en trainingen, speciaal voor zelfstandigen, die je helpen je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren.