Werken onder je eigen naam of een bedrijfsnaam

Werk je als zzp’er onder je eigen naam of onder een bedrijfsnaam? Voor allebei is wat te zeggen.

Twee redenen om een bedrijfsnaam te kiezen

1.

Jaren geleden koos ik bewust voor het werken onder een bedrijfsnaam in plaats van onder mijn eigen naam, omdat ik graag met één woord wilde uitdrukken waar ik voor sta, een motto zo je wilt, of een vorm van positieve affirmatie. Iets dat meteen een positieve betekenis had voor mijzelf, maar ook voor anderen. Ik nam ruim de tijd voor het bedenken van mijn naam, en probeerde een waslijst bedrijfsnamen uit op een aantal mensen uit mijn omgeving. Dat bleek heel zinvol, want veel namen die me zelf heel positief in de oren klonken, riepen bij mijn omgeving juist onwelkome associaties op. Uiteindelijk kwam ik uit op een bedrijfsnaam waarop geregeld nog mensen reageren met een glimlach of de uitroep: ‘Wat past het goed bij je beroep!’

2.

Een andere reden waarom ik voor een bedrijfsnaam koos, is omdat het soms nog wel eens zoeken is naar voldoende scheiding tussen werk en privé. Mijn werk maakt zo’n groot deel van mijn identiteit uit, van wie ik ben & wat ik doe, dat ik het zelf als heel prettig ervaar dat er een Miranda - ZinVol is en een Miranda Apeldoorn.

 

Echter, je moet met een bedrijfsnaam wel iets meer je best doen om op te vallen. 

Twee redenen om voor je eigen naam te kiezen

1.

Wie werkt onder zijn eigen naam is gemakkelijk(er) vindbaar, on- en offline. Dat wil zeggen, als de combinatie van je voor- en achternaam redelijk uniek is. Is je familienaam bijvoorbeeld De Vries, dan zou het kunnen gebeuren, dat mensen die naar je zoeken op internet bij de verkeerde persoon uitkomen.

Je vindbaarheid hangt bovendien nogal af van hoe oplettend je zoeker is. Zo zorgt mijn eigen achternaam vaak voor een verkeerde associatie: mensen denken altijd dat ik in Apeldoorn woon, en zoeken naar me in de verkeerde stad. Zo’n associatie is me niet erg behulpzaam. Als met regelmaat je (achter)naam verkeerd verstaan of gespeld wordt, of er wordt bijvoorbeeld ook altijd naar jou gezocht in de verkeerde woonplaats, kan een duidelijke, bijna niet mis te spellen bedrijfsnaam je juist weer veel ergernis besparen.

2.

Het tweede grote voordeel van je eigen naam gebruiken, is dat je naamgenoot je juridisch gezien weinig kan maken.

Dat is anders bij een bedrijfsnaam. Volgens de Handelsnaamwet kun je iemand met dezelfde bedrijfsnaam voor de kantonrechter slepen, als er kans bestaat op verwarring tussen jouw bedrijf en dat van die ander. Die kans bestaat bijvoorbeeld wanneer jullie je beiden min of meer in dezelfde branche bewegen of hetzelfde beroep uitoefenen, en jullie geografische werkveld overlap vertoont. Sta jij eerder dan die ander ingeschreven onder die bedrijfsnaam bij de Kamer van Koophandel, dan heb je in Nederland een goede kans om door de rechter in het gelijk te worden gesteld: die ander moet dan zijn bedrijfsnaam aanpassen. Ik ken echter geen voorbeelden waarbij de ene Jan Jansen de andere Jan Jansen dwong om onder een andere naam te gaan werken. (Jij wel? Laat het me weten.)

Dat is dus iets om goed op te letten: wil je een bedrijfsnaam gebruiken, zoek dan goed uit of er niet al een ander met die naam rondloopt.

Dat doe je niet alleen door te checken of domeinnamen nog vrij zijn via sidn.nl, maar ook en allereerst door via de Kamer van Koophandel (in Nederland en België) na te gaan of er nog anderen met de door jouw bedachte naam zijn. Check daarnaast het relevante merkenregister. 

Nu de hele wereld met één klik bereikbaar is via internet, is het waarschijnlijk zelfs verstandig te bekijken of je internationaal klinkende bedrijfsnaam niet al in een ander land in gebruik is. Heb je bijvoorbeeld een Engelse naam gekozen, check dan ook de Kamers van Koophandel in Engelstalige EU-landen. 

In geval van twijfel over je bedrijfsnaam: loop voor jouw specifieke vraag altijd binnen bij een advocaat met verstand van handelsnamen/merkenrecht. Of lees het boek 'De bedrijfsnamenfabriek' van Erwin Wijman, dat blootlegt hoe weinig verrassend we vaak uit de hoek komen met het kiezen van onze bedrijfsnaam. 

Pin jezelf niet vast op je eerste lumineuze inval die bezet blijkt. Neem de tijd om met je eigen unieke bedrijfsnaam op de proppen te komen. Zelfs als je zelf denkt dat jouw bedrijf en dat van die ander-met-dezelfde-naam elkaar niet zullen bijten. Daar kan die ander, die de naam eerder had, immers heel anders over denken! Denk maar aan het voorbeeld van de Arena. Bespaar jezelf de eventuele misère van het moeten drukken van nieuwe visitekaartjes, het moeten ontwerpen van een nieuwe website, enzovoorts en kies een naam die nog helemaal vrij is.
 

Hulp nodig bij het bedenken van een goede bedrijfsnaam? Neem contact met me op.