Crowdfunding toen het nog niet eens hip was

Hoe kom je aan geld voor je ideeën en projecten? Vroeger was je afhankelijk van een lening van de bank. Tegenwoordig zijn er creatievere oplossingen mogelijk. Een groep die begon met crowdfunding voor het woord mainstream werd: Marillion!

 

De band in 2016. Foto: via Marillion.

De band in 2016. Foto: via Marillion.


De Engelse band Marillion zat op een goede dag zonder platenmaatschappij. In de jaren tachtig vonden platenmaatschappijen de band reuze interessant: ze scoorde vette hits en haar albums verkochten als een tierelier. In de jaren negentig en daarna vernieuwde de band zichzelf op muzikaal gebied voortdurend, maar vette hits scoorde ze niet meer. Vonden platenmaatschappijen minder leuk. Die klaagden net zo lang over het uitblijven van commercieel succes, tot de band er genoeg van had. De band wilde tot in de lengte der dagen muziek maken zoals zij die zelf bedenkt: ze wilde volledige artistieke vrijheid. De band ging verder zonder platenmaatschappij.

Nu kost het maken van een nieuw album of het regelen van een tournee echter een heel grote berg met geld. Normaal schiet de platenmaatschappij dat geld voor. Nu moest de band zelf iets verzinnen. Wat te doen?

Marillion mag dan al jaren geen vette hits of enorme mediabelangstelling hebben gehad, de band heeft wel tot op de dag van vandaag een grote schare trouwe fans. De band stuurde een oproep de deur uit. Ze vroeg haar fans alvast de cd te bestellen & betalen, van een album dat Marillion op dat moment nog moest gaan maken. En het werkte: fans bestelden massaal het album waar ze nog geen noot van gehoord hadden. De band was verzekerd van een bepaalde minimale afname en een bepaalde minimale opbrengst: dat opent ook weer andere deuren. Denk aan een distributeur: wie van hen wil er nou niet duizenden cd’s bezorgen? Het album kon kortom gemaakt worden!

Wat ik extra leuk vind aan dit innovatieve voorbeeld, is dat de band begon met het betrekken van haar fans bij haar – hoe zullen we dat zeggen – zakelijk gedeelte, in een tijd dat sociale netwerksites nog niet (of nauwelijks) bestonden. Dat ging allemaal nog per e-mailnieuwsbrief en via berichten op de website, terwijl het nu natuurlijk helemaal makkelijk is om je netwerk bij je ideeën en projecten te betrekken. 

Voor welk project of idee heb jij ooit crowdfunding ingezet?