Hoe een jaarplanning voorkomt dat je hoofd explodeert

Singer-songwriter Maarten van Veen (De Reisgenoot) zocht naar structuur en zette met hulp van ondernemerscoach Miranda Apeldoorn (ZinVol) een jaarplanning op. Daardoor haalde hij dat jaar o.a. voor 150% zijn omzet-doel.

Maarten kwam een tijd geleden bij mij met de vraag: wil je me helpen met een jaarplanning opzetten, zodat mijn hoofd niet explodeert?

Maarten is muzikant. Om daar een goed inkomen uit te halen moet je creatief zijn, genoeg tijd en rust hebben voor je artistieke ontwikkeling en bereid zijn op rare uren te werken.

Dat is op zich al een uitdaging – maar helemaal als je, zoals hij, op dat moment net papa bent geworden.

Hij had daardoor minder uren beschikbaar dan voorheen. Bovendien moest hij zijn uren nu nóg slimmer zien te besteden. Ai. Hoe moest dat met alle plannen die hij heeft, alle dingen die hij wil doen? Hoe ging hij daarnaast zijn stem en spel bijhouden? En hoe zorgde hij dat hij ondertussen genoeg bleef verdienen?

Maarten:

Ik kán wel gestructureerd zijn, maar ik vind dat helemaal niet leuk. Het kost mij energie.

Het ging hem ook niet om de vraag: wat moet ik doen.

Daarvoor heeft hij zelf ideeën genoeg. En hij kent het belang van focus, marketing en acquisitie.

Het ging hem meer om de vraag: wannéér moet ik het doen.

Want kijk, Maarten is een echte aanpakker en een harde werker.

Sinds hij een paar jaar geleden voltijd eigen baas werd, heeft hij flink aan de weg getimmerd. Onder de naam De Reisgenoot bracht hij enkele EP’s uit. Hij maakte video’s bij enkele nummers. Eén video tekende hij zelfs helemaal zelf. Hij treedt niet alleen op bekende podia op, maar ook in je huiskamer. Hij tovert songs op maat uit zijn hoed bij evenementen. En met collega-muzikant Lise Low richtte hij het Deventer Songwritersgilde op. Daarmee bieden ze andere singer-songwriters een podium en uitwisseling met elkaar. Regelmatig hebben leden van dat gilde al via het gilde betaalde optredens kunnen boeken.

En hij wil nog veel méér doen.

Het liefst zou ik gewoon 34.521 dingen in één week doen. Dat kan helaas niet. Zonder planning vind ik het moeilijk om goede keuzes te maken. Om de juiste dingen op het juiste moment te doen. Of om te zien wat belangrijk voor me is.

Ik had iemand nodig die daar makkelijk structuur in kan aanbrengen.

Samen vullen we de jaarplanning in die ik speciaal voor mijn klanten ontwikkeld heb. Daarin zit onder meer een overzichtsplanning voor het gehele jaar, maar bijvoorbeeld ook een algemene weekplanning.

Wat ik heel fijn vond, is dat Miranda tegen me zei: de planning is een richtlijn.

Ik ben allergisch voor een rigide indeling waarbij ik op een vast tijdstip, op een vaste dag, een bepaalde taak moet gaan doen. Dan wil ik van een gebouw af springen.

Maar Miranda stelde een ander soort werkwijze voor. Een die én rekening houdt met mijn stemming van die dag én waardoor ik toch dingen gedaan krijg.

De jaarplanning is tijdens het coachgesprek op maat gemaakt voor mij. Dat maakte het samen invullen ervan erg waardevol. Ik wil kunnen schuiven met mijn planning, vrijheid hebben. Nu is de planning zo opgesteld, dat ik een keuze heb in de zaken waarmee ik aan de slag ga, maar dat ik aan het eind van mijn week en van het jaar wél aan alle belangrijke dingen ben toe gekomen.

Om te weten wat dan die belangrijke dingen zijn, stelde ik Maarten vooraf de vraag: wat wil je bereiken? Maarten formuleerde vervolgens drie doelen voor zijn jaar.

Dat had ik nog nooit eerder gedaan binnen mijn ondernemerschap, jaardoelen voor mezelf opstellen. Ik schaam me daar zelfs een beetje voor, want toen die jaardoelen eenmaal stonden, gaf me dat zóveel richting, zóveel focus.

Zijn eerste doel bestond uit het behalen van een bepaalde omzet voor dit jaar. We rekenden uit hoe vaak per jaar en tegen welk bedrag hij dan zijn diensten moest verkopen en namen dit mee in zijn jaarplanning. Een kleine reality check: kan het, wat je wilt, gezien de tijd die je hebt.

Daar zat nog een openbaring in, en een kinderlijk simpele: weegt de mate van tijd en inspanning die iets kost, op tegen wat het me oplevert?

Al met al is Maartens hoofd niet geëxplodeerd. De jaarplanning heeft hem veel rust gegeven. En goed nieuws:

Eind van de zomer had ik 100% van mijn omzetdoel al gehaald. Ha!

Alles boven de 100% van mijn doel stop ik terug in mijn muziek, in mijn artistieke groei. Poëtische genoegdoening, haha. Ik huur er nu bijvoorbeeld een producent mee in voor een idee dat ik heb, om liedjes te maken met psychiatrische patiënten. 

En ... Nu ik merk dat ik me goed kan redden, is dat ook goed voor mijn eigenwaarde.