Netwerken via sociale media als LinkedIn

Stel, je staat ergens op een bijeenkomst of een feestje. Iemand stapt op je af, drukt je een visitekaartje in handen en loopt meteen weer weg. Zou je deze persoon snel bellen voor samenwerking of een opdracht? Waarschijnlijk niet.

Misschien wil je de eigenaar van het visitekaartje nog een kans geven. Je loopt hem daarom achterna en vraagt:

‘Goh, waarom krijg ik van jou dit visitekaartje?’

De ander antwoordt je vervolgens:

‘Alles wat je wilt weten, kun je vinden op mijn website.’

Of, op licht geprikkelde toon over zoveel domheid van jouw kant:

‘Jij bent toch journalist? Ik ben fotograaf. Je huurt vast wel eens een fotograaf in.’

Ben je nu dan van plan de ander te bellen of mailen? Ik gok: waarschijnlijk nog steeds niet. Misschien vind je dat ik ook wel een heel raar voorbeeld geef. Er is toch niemand die het in het echt zo aanpakt? Klopt!

Op internet daarentegen, gebeurt dit regelmatig. Tegenwoordig kunnen we dankzij sociale netwerksites als Facebook, LinkedIn en vele andere, kennismaken met de hele wereld aan andere zelfstandigen. Op die websites kun je een profiel van jezelf maken: wie ben je, wat doe je, waar liggen je interesses?

Vervolgens kun je op zoek gaan naar allerlei mensen die je graag aan je eigen netwerk zou willen toevoegen. Aangekomen op de pagina van iemand die je graag virtueel je visitekaartje zou willen geven, maak je je belangstelling kenbaar. In LinkedIn klik je dan bijvoorbeeld op: connectie maken. Om het je gemakkelijk te maken, heeft LinkedIn alvast een standaard boodschap voor je gemaakt. ‘I'd like to add you to my professional network on LinkedIn.’ Of: 'Ik zou me graag aansluiten bij uw netwerk.'

En nu komt het: veel mensen versturen deze standaard boodschap.

Zo krijg je goedbeschouwd als ontvanger dus een visitekaartje in handen gedrukt, van een onbekend iemand die vervolgens meteen weer wegloopt. Waarom ben jij interessant voor die ander? Had die ander al eens ergens van of over jou gehoord? Wat kan die ander voor je betekenen? Wat kan jij voor die ander betekenen? Je weet het niet. Eerder mailde ik iemand dan nog wel eens: ‘Goh, wat maakt dat je met me wilt kennismaken?’ Wat onder meer leidde tot de waargebeurde geprikkelde reactie van een fotograaf die ik hiervoor als voorbeeld gaf.

Ben je bezig via sociale media je netwerk wat uit te breiden? Heb je wat leuke collega’s of opdrachtgevers gespot, met wie je graag contact zou willen opbouwen? Geef ze dan direct in je allereerste boodschap een beetje een leuke indruk van wie je bent. Vertel kort wat over jezelf en vergeet ook vooral niet te vertellen waarom je geïnteresseerd bent in de ander. Zo vergroot je op een simpele manier je kans dat je écht contact krijgt. En daarmee ook de kans dat je ooit werkelijk gevraagd wordt voor samenwerking of een opdracht.

Maak van je mail overigens geen platte acquisitie! Je bent nog aan het aftasten, aan het kennismaken. De boodschap ‘Ik hoop dat je een opdracht voor me hebt (met als implicatie: ... en daarom ben ik in je geïnteresseerd)’ kan iemand juist wegjagen!