3 overtuigingen die niet kloppen over parttime ondernemers

Beeld bij het blog “3 overtuigingen die niet kloppen over parttime ondernemers” - ZinVol.

‘Miranda, kun je geld verdienen met een online praktijk, als je maar maximaal 14 uur per week kunt werken?’ vroeg iemand mij laatst.

Ja. Dat kan.

Moet je wel even wat hardnekkig heersende denkbeelden van je af schudden.

Daarom vandaag:

drie denkbeelden waar je vanaf moet, als je parttime schrijft, ontwerpt, schildert, zingt, fotografeert, coacht, traint of brood bakt. 

1.    Deeltijd-ondernemers verdienen niet (genoeg) 

Ondernemers genoeg die met voltijd werken hun geld verdienen, maar die veel tijd verknoeien aan bullshit. Hun feitelijke werkweek komt daarmee misschien wel neer op … twintig uur per week.

Het mooie van ondernemen in deeltijd is dat je geen tijd hebt voor bullshit.

Geen tijd voor het uitbroeden van koekoekseieren bijvoorbeeld, waarbij iemand vol enthousiasme een ondernemersidee bij jou neerlegt om samen op te pakken en dan zelf 'geen tijd' heeft om er wat mee te doen. Geen tijd voor al die gratis marketingwebinars die je in feite allemaal dezelfde gezond verstand-tips meegeven. Geen tijd om vijf verschillende social media-profielen goed bij te houden. Geen tijd voor én een nieuwsbrief én BNI of ander netwerk én Facebook-adverteren én vloggen, enzovoorts, enzovoorts.

Jij hebt een x aantal uren en in die x uren moet het gebeuren. 

Dus jij hebt de luxe (ik zet hier even een knipoog 😉) om niet pas over drie jaar na een beetje aanklooien, maar NU al keuzes te maken in hoe jij je kostbare tijd besteden wilt. Om gefocust te werken!

Ik flirt met het minimalisme. Een stroming waarbij je op alle gebieden van je leven bewust kiest wat je wel en wat je niet wilt hebben of houden. Of waar je wel of niet aandacht en energie in wil steken. Je zult binnen het minimalisme dan ook veel handvatten tegenkomen, die je helpen bij het opsporen en schrappen van zaken die vallen onder jouw eigen definitie van ondernemersbullshit.

Zelf hanteer ik twee motto’s om te bepalen of ik het in mijn leven (als ondernemer) koester:

  • if it adds joy van Marie Kondo, en

  • if it adds value van The Minimalists.2.    Deeltijd-ondernemers zijn niet ambitieus

Sommige mensen koppelen ambitie aan carrière maken. En dát koppelen ze dan weer aan het aantal uren dat je ergens in steekt. Hoe meer uren je werkt, hoe ambitieuzer je zou zijn. Eigen bazen die slechts veertien uur per week in hun werk steken? Kan niks zijn.  

Grote lariekoek. 

Ambitie meet je af aan je streven, niet aan je uren.

Letterlijk betekent ambitie: ‘Streven naar of lust tot goede of betere vervulling van een ambt of een taak.’

Kan dus ook met veertien uur per week.

Kom je daarmee ‘aan de top’? Nee. Maar dat is dan ook een anders ingevulde ambitie, een die niet per definitie gaat over je ambt of taak, maar meer over hoe deze toppositie gewaardeerd/beloond wordt door de maatschappij. Immers, je staat pas aan de top als dit als zodanig door je omgeving erkend wordt. In euro’s of awards. En die omgeving leest dat weer af aan het aantal uren dat je werkt.

Leuk hè, vicieuze cirkels. 

Anyway, zie punt 1, voor deze tijdsgeest-bullshit heb jij geen tijd, dus wees eigentijds ambitieus: streef naar een goede of betere vervulling van het eigen baas zijn.

 

3.    Deeltijd-ondernemers werken wanneer het uitkomt

Ik heb klanten gehad die in deeltijd probeerden een dienst of business op te zetten in hun vrije tijd. Zij lieten hun partner, gezin of omgeving steeds eerst de agenda bepalen, en pas als er dan toevallig tijd en energie overbleef, werkten ze aan hun plannen. Daarmee gaven ze het signaal af dat hun idee of werk niet belangrijk voor ze was. Daarom:

Neem je plannen serieus, dan doen anderen dat ook.

Bescherm zo veel mogelijk je werkuren. Als je maar een paar uur per week hebt, zet die dan ook vast in je agenda. Op woensdagmiddag plak je als papa geen pleisters op knieën, maar werk je in de studio. Op donderdagavond spreek je als vriendin met niemand meer af, want dan schrijf jij aan je roman. Hoppa. En met hand en tand verdedigen, die hap. Waarom schrijf ik dat? Als je voorheen je makkelijk liet afleiden, overhalen of meevoeren, dan blijft je omgeving daar natuurlijk nog een poosje vanuit gaan. Logisch. Toon zo veel begrip voor hun weerstand of onbegrip als je kunt opbrengen, maar Op Donderdagavond Schrijf Jij, Punt.

Creëer daarnaast een werkplek waar jij in jouw beperkte uren kunt aanpakken. 

Een van mijn klanten woont samen met een heel gezellige man, die ook steeds thuis is. Heel kort door de bocht: Zij probeert zich te concentreren, terwijl de man een gesprek begint of thee wil drinken. En op de werkplek die ze had gehuurd, kon ze bepaalde werkzaamheden ook niet oppakken, want daar liepen ook mensen om haar heen. 

De beste werkplek, daar kwam het op neer, was een werkplek waar ze in haar eentje kon zitten voor een middag. Samen gingen we na welke van haar vrienden haar hierbij zou kunnen en willen helpen. Wie had eens per week een middag een compleet verlaten woonkamer waar zij kon werken? We vonden zo’n vriend. Et voíla. Probleem opgelost.

Wil je van jouw bullshit af en je ambitie scherp stellen? Doen we! Kom langs voor Focus op je focus