Ruil je werk in voor de zekerheid van een eigen bedrijf

Voorbeeld 1:

‘Ik wil switchen. Van beroep. Ik heb nu een aantal jaar freelance gewerkt maar ik ben mijn huidige klanten en werk een beetje beu. Dit ken ik nu wel.’

Voorbeeld 2:

‘Ik wil over een paar jaar de kostwinner zijn, en dan het liefst opnieuw met een eigen bedrijf. Dan heb ik meer regie over hoe ik mijn tijd indeel en heb ik meer vrijheid in het zorgen voor …’ Nou, vul maar in. Je ouders. Je kinderen. Je vrouw of je man. Jezelf.

Maar.

Maar maar maar!

Je weet nu wat je hebt. Wat er binnen komt, iedere maand. En aan een nieuwe richting, een nieuw bedrijf beginnen … Poeh. Hoe weet je of het gaat lukken? Wanneer stop je definitief met het werk dat je gewend bent? Wanneer zeg je die baan op die je (weer) hebt?

Een korte handleiding.

Ik ga er hierbij vanuit dat je voor je nieuwe ondernemersidee in principe al een focus en een doelgroep hebt. Zo niet dan moet je me even mailen hè.

1 Doe het geleidelijk

Ooit had ik een baan die ik verschrikkelijk vond. Iedere dag ging ik een beetje meer dood. Dus ik nam ontslag, kocht van mijn laatste geld een computer en begon voor mezelf. Dat ging goed. Toch is dit geen ZinVolle strategie. Tenzij je - net als ik toen - jong en alleen bent, gewend bent van weinig geld rond te komen, en makkelijk tijdelijk werk kunt vinden mocht je als freelancer niet aan de bak komen. In alle andere gevallen: de geleidelijke overgang van de ene ‘zekerheid’ in de andere is het mooist. Houd je huidige werk nog even aan terwijl je gestaag tijd en energie investeert in je nieuwe richting. Psychisch moet je het idee krijgen: ‘Ja! We gaan en blijven het redden.’

2 Maak een hele of halve dag per week vrij in je agenda

… om te werken aan je nieuwe richting, je nieuwe bedrijf. Wat daaruit voortkomt kan eerst 'Resultaat uit Overige Inkomsten' zijn zoals de Belastingdienst dat noemt, of 'Inkomsten uit overig werk' (freelancewerkzaamheden).

Begin je vanuit een uitkeringssituatie, lees dan verder op deze pagina van Ondernemersplein.

3 Geleidelijk: geldt ook voor je aanbod!

En dan? Ik kan het makkelijker uitleggen met een voorbeeld. Stel, je wilt voortaan alleen nog maar koekjes bakken.

Oké. Daar maken we dan allereerst ‘koekje’ van.

Ja, je leest het goed. Koekje! Qua sóórt dan, niet qua aantallen. Werk één koekje uit. Deze ga je inzetten als product. Deze ga je promoten en verkopen. Je bouwt rustig ervaring op met wat werkt en wat niet, qua verpakking, verzending, smaak en klantbehoeftes enzo. Je bouwt gestaag aan een fanbase. En je hoeft nog niet gelijk rond te komen hiervan.

Je gaat ook zien: tijdsinvestering versus inkomsten. Kosten versus opbrengst. Hoe vaak en tegen welke prijs moet je koekje per jaar worden afgenomen om rendabel te zijn? Dan, als je eerste soort koekje eenmaal goed staat en de beginnersfouten eruit zijn, ontwikkel je een tweede koekje. Dat wordt ook gemakkelijker, omdat je klanten ook suggesties of wensen gaan aandragen. 'Kun je ook zus of zo bakken?' Hier ga je mee door tot je voor jezelf een natuurlijk omslagpunt bereikt waarbij je van voltijd loondienst naar wellicht deeltijd loondienst naar ten slotte (weer) voltijd ondernemerschap gaat. Waar dat punt ligt? Denk weer aan punt 1: Psychisch moet je het idee krijgen: ‘Ja! We gaan en blijven het redden.’

En voor wie denkt: wat leuk dat Miranda een voorbeeld neemt dat ludiek is maar tegelijk totaal niet levensvatbaar als echt ondernemersidee, moet deze website eens bekijken, inclusief prijzen. En je gelooft gelijk dat mensen het nog doen ook, door de opzet, de vormgeving, alles. Hoppa!

4 Presenteer jezelf de rekening

Ga eens met een accountant of financieel onderlegd iemand nu al uitrekenen: wat geef je maandelijks en jaarlijks feitelijk uit, aan gezin en bedrijf? Wat heb je maandelijks en jaarlijks minimaal nodig (dus met aftrek van alles waar je eventueel een tijd buiten kunt)? En wat kun je eventueel al doen om wat reserves op te bouwen?

Tegen de tijd dat je je natuurlijke omslagpunt van punt 3 hebt bereikt, wéét je wat je jaarlijks ongeveer overhoudt, wat je kunt doen om dit ieder jaar te verdienen en of dit genoeg is voor jou (en je gezin).