Tools, apps en ander gedoe: als techniek je plannen belemmert

Foto bij het blog “Tools, apps en ander gedoe: als techniek je plannen belemmert” van ZinVol. Met een tip voor als je merkt dat je als zelfstandig ondernemer leuke ideeën hebt, maar ze niet uitvoert omdat het betekent dat je eerst allerlei nieuwe programma’s onder de knie moet krijgen. Copyright: ZinVol.

Vier jaar lang heb ik wekelijks een radioprogramma gepresenteerd. Ik weet nu nog niet welke knop ik moet indrukken om te zorgen dat wat je zegt in de studio, ook op de radio te horen is. Of moest je daarvoor een schuif openzetten?

Dat sla ik dus gewoon niet op. Ik kan ook héél geïntrigeerd naar een berg draden kijken, en dan een van mijn vriend(inn)en bellen om te vragen of zij mijn tv willen aansluiten.

In deze gevallen mag ik dat ook van mezelf. Om met Catherine Tate te spreken: I ain’t bothered.

Als het aankomt op mijn laptop en mijn mobiel is het wat anders. Dan wil ik begrijpen waar ik mee bezig ben. Al is het maar, zodat ik PRECIES weet waar jij als zelfstandige doorheen gaat.

Stel, jij hebt van ‘ons, marketinggoeroes’ gehoord, dat je een nieuwsbrief moet hebben omdat ‘je geld in de lijst zit’. Vol goede moed begin je aan het opzetten van je nieuwsbrief via online mailinglist-software, om na een dag van frustratie boos je laptop uit het raam te willen gooien. Ken je dat gevoel? Ik BEGRIJP je. Helemaal.

Ik wil nog om een tweede reden begrijpen waar ik mee bezig ben. Ik kan alles uitbesteden wat er technisch gezien gebeuren moet. Dan snap ik over een jaar de simpelste dingen niet meer, en dat wil ik voorkomen. Bovendien blijken veel tools en apps in de praktijk hartstikke mee te vallen en werk ik er na mijn aanvankelijke terughoudendheid fluitend mee. Daarom stort ik me toch op het aanleren van tools en apps die ik nodig heb voor mijn onderneming. Meestal na een flinke periode van uitstelgedrag. Ik moet echt over een drempel heen.

Ik wil dus niet alles aan technisch gedoe uitbesteden. Tegelijkertijd is het doodzonde, als ik mooie plannen maanden laat liggen, alleen maar omdat ik als een berg tegen de technische uitvoering opzie.  

Hoe zorgen jij en ik daarom ervoor, dat technisch gedoe niet in de weg staat van onze prachtige ondernemersplannen?

Sinian Nienhuis wees me op mijn favoriete oplossing. Een die ik vaak genoeg inzet, om vervolgens bij een nieuw Technisch Traject weer te vergeten. Ik vertelde Sinian over wat ik straks moet doen om mijn online training over klanten werven via e-mail achter de schermen in orde te maken:

Mijn website koppelen aan Memberful, een site speciaal voor online trainingen. Stripe koppelen aan Memberful, zodat deelnemers online kunnen betalen. Maar wacht, we wonen in Nederland en daar werken we met iDeal, dus dan moet ik ook nog een payment service provider als Sisow of Moneymedic koppelen aan het Amerikaanse Stripe, zodat betalen met iDeal mogelijk wordt. Memberful vervolgens ook nog koppelen aan MailChimp, het online mailinglist-programma dat ik gebruik, zodat deelnemers e-mails met inlogcodes enzo automatisch ontvangen als ze betaald hebben voor de online training.

… Ben je er nog? Hallo?

Waarop Sinian tegen me zei: ‘Kan het eenvoudiger?’

Dat is De Oplossing. Kan het eenvoudiger?

Denk aan de Technische Drempel waar jij overheen moet. Je wilt je website zelf aanpassen. Een nieuwsbrief opzetten. Niet alleen maar een Facebook-pagina openen maar die ook echt gebruiken, op een manier die je zelfstandigenbestaan vooruit helpt. De wereld verrassen met je dertig-dagen-uitdaging.

Oké.

-          Wat weet je al, wat ken je al, wat doe je al met je ogen dicht en twee vingers in de neus?

Vertrek vandaar uit. Vergeet voor nu alle hypes en trends van dit moment, die je nog onder de knie moet krijgen. Begin met wat je al kunt. Upgraden kan altijd nog! Nieuwsbrief opzetten? Je kunt altijd beginnen met je abonnees bcc dat ding toe te sturen.

-          Kan de techniek zelf eenvoudiger?

Vraag rond! Iedereen zoekt naar tools en apps die zo eenvoudig mogelijk in het gebruik zijn. Wil je makkelijk zelf je website aanpassen? Ik werd in WordPress gestoord van al die plugins en updates en ik bakte weinig van de vormgeving. Toen tipte iemand mij een webplatform dat ze gebruikte, waar alles wat ik nodig had al compleet was ingebouwd en klaargezet, en waar ik de vormgeving supersimpel naar mijn hand kon zetten.

-          Waar heb je lol in?

Wat vind je leuk? Wat zou je doen, zelfs als je er niet voor betaald kreeg? Voor mij is dit schrijven. Ik schrijf al mijn hele leven. Dus bij het creëren van mijn allereerste online aanbod, heb ik geen video gebruikt. Dat was een brug te ver. Het werden geschreven lessen, paracetamols tegen opkomende ondernemershoofdpijn, en die heb ik MotivatieMails genoemd.

Maak je er niet druk over, of jouw aanpak daarmee of daardoor ‘achterloopt’ op de rest. Ik zou juist van het tegenovergestelde uitgaan. Zodra iedereen hetzelfde lijkt te doen, hebben we allemaal behoefte aan iemand die het anders doet. Of, zoals Mark Twain moet hebben geschreven: ‘Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect’.

Dus als iedereen straks een digitale kerstgroet plaatst op Facebook gericht aan 500 van hun beste vrienden, dan stuur jij een handgeschreven kaart.

In het geval van mijn online ding, die MotivatieMails dus, begon ik dan ook met het overslaan van de eerste stap. In plaats van mijn website te koppelen aan weer een site die ik nog van a tot z moet leren kennen, heb ik mails klaargezet in MailChimp. Dat kende ik al, dat gebruik ik ook voor mijn nieuwsbrief. Die techniek is eenvoudig. En daar heb ik lol in.

Hoe kan jouw plan eenvoudiger?

PS. Die MotivatieMails stuur ik iedere maandagochtend, zodat je goed aan je werkweek begint. 48 weken lang in plaats van 52, want je hebt ook vakantie nodig. Je kunt ze voor 21 euro exclusief btw bestellen op deze pagina.

Dit blog is geüpdatet op 22 juli 2019.