Niet genoeg klanten? Wat zit je in de weg?

Gastblogger C.J. Hayden is coach en de auteur van Get Clients Now! ™. Duizenden ondernemers en zelfstandigen volgden dit acquisitie- en marketingprogramma om hun inkomen te verdubbelen.

 

Wat houdt je tegen alle klanten binnen te halen die je wilt? Enig idee? Het antwoord op deze vraag kan de sleutel zijn tot het meer succesvol inzetten van je marketing.

Als ik afga op de vragen die ondernemers me stellen over marketing, probeert iedereen slechts één probleem op te lossen: hoe ze met meer prospects (potentiële klanten) in contact kunnen komen. ‘Wat kan ik doen om nog meer potentiële klanten aan te trekken?’ vragen mensen me. ‘Waar kan ik nog meer mijn gezicht laten zien om mensen te vinden die me willen inhuren?’ of ‘Hoe word ik online zichtbaarder zodat mensen contact met me opnemen?’ Of ‘Zou ik prospects moeten vinden via koud bellen, Twitter, het plaatsen van advertenties, het geven van presentaties, het schrijven van artikelen ...?’

Het lijkt of al hun vragen - en hun pogingen – erop gericht zijn om wegen te vinden om contact te maken met nieuwe mensen. En iedere keer dat ze een actie ontdekken die ze kunnen ondernemen om potentiële klanten te vinden willen ze deze graag toevoegen aan hun groeiende lijst acties. Maar is die ontbrekende actie echt wat hen tegenhoudt om aan nieuwe klanten te komen? Is dat het wat jou tegenhoudt?

Als je al vier of vijf manieren inzet om jezelf te marketen, krijg je dan betere resultaten als je dit opschroeft tot zeven of acht verschillende acties? Of stel dat je stopt met alles wat je nu doet en kiest voor vijf nieuwe marktbenaderingen, helpt dat je? Waarschijnlijk niet, is mijn ervaring. Als je steeds nieuwe en verschillende benaderingen gebruikt om prospects te vinden, raak je vaak overstelpt, of je pogingen leveren niks op. In ieder geval geen nieuwe klanten.

Stop even met het zoeken naar nieuwe wegen om mensen te ontmoeten en met het verzamelen van namen, adressen en telefoonnummers. Welk probleem probeer je op te lossen? Wat zit echt in de weg van je marketingsucces? Hieronder staan de vijf meest voorkomende marketingproblemen. Ze staan op volgorde van prioriteit: voor je aan probleem nr. 2 kunt beginnen zul je eerst nr. 1 moeten hebben opgelost. Overweeg of het doorvoeren van veranderingen in een van deze gebieden is wat jouw marketingstrategie nodig heeft.

1 Tijd: besteed je genoeg tijd aan je marketing?

En dan niet alleen aan je klaarmaken om je bekend te maken aan de wereld, of daarover nadenken, of weerstand voelen tegen het ondernemen van marketingacties, maar het echt zetten van stappen die direct leiden tot het aantrekken van klanten? Besteed je niet genoeg tijd aan je marketing dan helpt het werken aan het oplossen van andere problemen je weinig. Houd eens bij hoeveel tijd je wekelijks aan marketingacties je besteedt. De meeste zelfstandig professionals hebben zo’n 4 – 16 uur per week nodig – minder als ze druk zijn met betaalde opdrachten en meer als er geen werk is.

2 Doelgroep: kun jij je doelgroep helder omschrijven in maximaal vijf woorden? 

Weet deze groep al dat ze jouw diensten nodig heeft? Spendeer je de meeste tijd van je marketing aan precies deze groep? -> Zodra je zeker weet dat je genoeg tijd besteedt aan marketing, kun je de volgende horde nemen: ervoor zorgen dat je de juiste groep bereikt. Als je inzet op een specifieke groep die bovendien behoefte heeft aan jouw diensten zal dit al je acties effectiever maken.

3 Marketingboodschap: vermeld de omschrijving van jouw diensten de voordelen die ze mensen bieden en de resultaten die je opbrengt voor jouw doelgroep? 

En zijn dit ook de voordelen en resultaten waar je doelgroep naar op zoek is? Breng je deze boodschap over bij ieder nieuw contact? Als je potentiële klanten precies laat weten hoe je hen kunt helpen, kun je het meest halen uit de tijd die je spendeert aan je marketing voor een bepaalde doelgroep. Je boodschap moet helder zijn, gefocust op wat de klant nodig heeft. Meestal moet je je boodschap een paar keer herhalen voor dezelfde prospects voor ze eventueel klant van je worden. 

4 Opvolgen: heb je een systeem of stappenplan dat je volgt als je een prospect leert kennen, tot deze ja of nee zegt?

Ben je in staat het stappenplan volledig te doorlopen per marketingbenadering die je gebruikt om je pogingen te doen slagen? Zonder je acties op te volgen hebben je marketingacties weinig zin. De meeste mensen zullen 5 – 7 keer van of over jou moeten horen voor ze beslissen of ze met jou in zee willen. En de meeste marketingacties hebben een opvolgmoment nodig voor ze effect hebben.
Wanneer je bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst bijwoont, zul je na de bijeenkomst nog even contact moeten leggen met de mensen die je ontmoet hebt. Online netwerken vereist dat je regelmatig wat van je laat horen en niet alleen maar iets zegt wanneer je iets te promoten hebt.

5 Marketingbenadering: zijn de strategieën en acties die je gebruikt om je doelgroep te bereiken de meest effectieve benaderingen die tot je beschikking staan? 

Zijn ze afgestemd op je doelgroep, en passen ze bij je vaardigheden en persoonlijkheid? Pas nadat je de eerste vier punten hierboven hebt onderzocht ga je nadenken over HOE je jezelf bekend maakt. Want misschien hoeven je acties helemaal niet te wijzigen. Of je jezelf nou op de kaart zet met koud bellen, presentaties geven, netwerken via sociale media, enzovoorts: zodra je genoeg tijd besteedt aan de juiste mensen, op wie je een heldere marketingboodschap loslaat, en zodra je al je acties opvolgt zullen de resultaten van je acties drastisch verbeteren.

Dus het vinden van nieuwe of verschillende acties om aan klanten te komen – het punt waarop de meeste mensen BEGINNEN met het opvijzelen van hun marketing – is eigenlijk het laatste punt om te overwegen. De meest effectieve benaderingen zijn die waarbij persoonlijk contact met je prospects is inbegrepen, waarbij je werkt aan het verhogen van je geloofwaardigheid, en die zichzelf lenen voor het opbouwen van relaties in de loop der tijd. En acties die bij je passen of die je leuk vindt, hebben meer kans van slagen omdat je ze werkelijk zult gebruiken in plaats van ze te negeren. 

Vecht tegen de neiging (en hype) steeds weer nieuwe haarlemmerolie marketingtactieken uit te proberen, of jezelf te overladen met eindeloze mogelijkheden. De beste oplossing vinden voor je marketing gaat een stuk makkelijker als je probeert het juiste probleem op te lossen.

Bij een abonnement op C.J.'s nieuwsbrief  krijg je het e-book "Five Secrets to Finding All the Clients You'll Ever Need".