Samenwerking is niet de oplossing

Ben jij wel eens teleurgesteld geweest over een samenwerking? Er kwam niet uit wat je ervan hoopte of verwachtte. Of je samenwerkpartner dreef je tot wanhoop omdat hij of zij weinig tot niks leek te doen. Leek af te wachten totdat jij zou komen met een kant-en-klaar product.

Veel zzp'ende dienstverleners gebruiken onbewust en onbedoeld samenwerking als een vorm van uitstellen. Wat ik veel hoor en zie is dit:

De samenwerking komt tot stand

Je hebt een mooi idee. Bijvoorbeeld voor een workshop, een training, een netwerkavond, een website, een boek, enzovoorts.

In je hoofd heeft het al aardig vorm gekregen. Nu moet je het idee nog gaan uitvoeren.  Alleen ... er is iets wat je eng vindt. Je ziet er als een berg tegenop om aan marketing te doen: om deelnemers voor je idee te werven. Wat als niemand komt?
  
Het idee blijft liggen tot je een collega tegenkomt die gelijk enthousiast is over je idee, en die het aanvult met zijn of haar eigen suggesties. Wat een feest van herkenning terwijl je met elkaar spreekt! Jullie lijken dezelfde dingen te willen, graag dezelfde mensen te willen helpen, op dezelfde vriendelijke wijze de wereld wat mooier maken.

Het gesprek is zó fijn en leuk dat jullie besluiten: we gaan het samen doen! Ja!

... En de samenwerking komt tot stilstand

Dus uiteraard bespreek je met elkaar wie er wat gaat doen. Vervolgens gebeurt er het volgende: niks.

Waarom is je collega zo enthousiast over je idee? Die wil zelf ook dolgraag aan de gang met een workshop, of training, of wat ook. Net als jij vindt die het echter eng om deelnemers te werven voor je idee.

Het punt dat jou tegenhoudt een mooi idee uit te voeren, houdt ook die ander tegen. Je hebt elkaar gevonden omdat je je in de ander herkende, maar wie je eigenlijk zoekt is iemand die complementair aan je is. Iemand die bijvoorbeeld zelf niet zo van de goede ideeën is, maar wél van het succesvol op poten zetten ervan.

En wat ook gebeurt: het is jouw idee. En hoe leuk de ander jouw idee ook vindt, die zal er altijd minder hard aan lopen trekken dan jij. Die wacht veel meer af. Want die ander, die heeft zijn eigen werk. Werk dat vóór gaat, omdat inkomsten NU altijd net even belangrijker zijn dan inkomsten MISSCHIEN LATER.

Het is voor die ander heel gemakkelijk om alles wat met je idee te maken heeft oneindig uit te stellen.

Het liefst zou je allebei gewoon graag gevráágd worden om een workshop, training of weet ik veel wat te geven. 

Dan ging je dat gelijk doen, no problemo. Het zou zo oneindig veel makkelijker zijn als jij alleen maar een idee hoeft uit te werken. Als iemand zou zeggen: ik zoek een workshop over onderwerp X, jij weet er veel van, ga jij aan het werk, dan regel ik de deelnemers en de locatie en lunch en de hele verdere hutsefluts.

Je kunt heel goed een zelfstandigenbestaan vullen op die laatste manier. Ik ken genoeg zelfstandig ondernemers die voor (vaste) opdrachtgevers korte of lange trajecten verzorgen waarbij de opdrachtgever bepaalt hoe lang en voor wie en waar, en meestal ook wat. Op zich niks mis mee, al kun je aanlopen tegen allerlei dingen zoals een inkomstenplafond, maar daar gaat dit blog vandaag niet over.

Heb je echter de wens een keer je eigen ding te doen, wil je met een eigen product je markt op?

Stel samenwerking dan eens uit. For the time being. Ga eerst na waar je zwakke punt zit: in het werven? In het presenteren voor een groep? In het organiseren? Ben je misschien te chaotisch, loopt je planning altijd in de war, vergeet je cruciale dingen zoals: op tijd een locatie regelen?

Als je weet wat je zwakke punt is, ga je gericht op zoek naar hulp. Misschien is dat een complementaire collega met wie je gaat samenwerken. Misschien ook, is het ingehuurde hulp. Het kan vreselijk fijn zijn, iemand te betalen voor een taak waarvan je weet dat je het zelf niet kunt of durft.

Dat is vanwege wat ik eerder schreef: inkomsten NU zijn altijd net even belangrijker dan inkomsten MISSCHIEN LATER. En als je iemand inhuurt voor een taak, dan zijn dat dus voor hem inkomsten NU en zal die ander doen wat je van hem vraagt zonder uitstel of afstel.

Paradoxaal hè. Samenwerking kan dus juist het ding zijn dat je tegenwerkt/tegenhoudt in het uitvoeren van je wens. In het op de markt brengen van je eigen idee. 

Daarom: stel niet langer uit! Hup, aan de slag in je up!

Je kunt NU nog honderden andere blogs van me lezen, of je kunt denken MISSCHIEN LATER, omdat je nog moet ondernemen ofzo. In dat geval is het handig als je je abonneert op mijn nieuwsbrief, dan krijg je gewoon iedere maand zo’n artikel als dit in je mailbox, superhandig.