Dit staat vast: je beroep verandert. Net als de manier waarop je er geld mee verdient.

Dit is een bekende uitspraak:

Als je doet wat je altijd hebt gedaan,
Krijg je wat je altijd hebt gekregen.

... Dat geldt niet als je een zelfstandige bent.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan,
Krijg je minder!

Vijftien jaar geleden verdiende je op een andere manier je geld als journalist, fotograaf, (grafisch) ontwerper of muzikant, dan je over nog eens tien, twintig jaar zult doen.

Je eindproduct - je artikel, je foto, je ontwerp, je muziek - lever je nu al anders aan dan vijftien jaar geleden. Je bewerkt het anders, en het wordt vaak anders gewaardeerd (als in: minder euro’s).

Vijftien jaar geleden kon je ook zonder internet steeds nieuwe opdrachten vinden via via. Kan nu ook nog, maar je hebt wel veel meer collega’s die met één hand vergroeid zijn met een internetverbinding. Die zijn gewend online te zoeken, netwerken, onderhandelen, enzovoorts.

Dat worden er alleen maar meer.

Als je vandaag de dag alleen offline te vinden bent, en je (bedrijfs)naam in Google géén hits oplevert, zal het vinden van opdrachten via via steeds lastiger worden.

Dit is als je de bekende uitspraak letterlijk op actieniveau bekijkt. Als je blijft doen wat je gewend bent, raak je achterop bij collega-zelfstandigen die nieuwe wegen (durven) inslaan.

Natuurlijk gaat de uitspraak ook over houding.

Welke overtuigingen draag je bij je over ondernemen en alles wat daar omheen hangt?

Wat roept het bij je op als je denkt aan specialiseren, netwerken, geld verdienen, aan acquisitie doen?

Om te weten wat je écht voelt of vindt hoef je alleen maar naar je reactie te kijken als een andere ondernemer geld verdient, aan acquisitie doet, zich specialiseert of netwerkt. De gedachten of oordelen die dan bij je naar boven komen, geven je alle informatie.

En, lees ik net in de Volkskrant, het valt vaak niet mee om van die gedachten af te komen. Niet omdat je de actie op zich afwijst, maar omdat je de andere ondernemer zo irritant vindt.

Is er op dit moment iets wat je graag zou willen? 

  • Het voortbestaan van je beroep,

  • meer opdrachten of klanten,

  • een hogere omzet,

  • meer vrije tijd?

Als je inspanningen en acties tot nu toe niet het gewenste effect hadden, wat dan? Doorgaan op dezelfde voet of wat anders proberen?

Als je opvattingen van gisteren over ondernemen, marketing, acquisitie, netwerken, enzovoorts je vandaag niet meer passen, mag je ze inruilen voor nieuwe opvattingen. Ja!

Bijvoorbeeld omdat ze je beslist niet helpen het werk te doen dat je leuk vindt en van dat werk ook te kunnen bestáán.

Dat zal niet iedereen in je omgeving direct waarderen. Waarschijnlijk om precies dezelfde redenen als die je eerst zelf had, haha!

Houd toch moed/vol. Je reist hele stukken in het leven samen met familie, vrienden en collega's maar je bent niet altijd met ieder van hen tegelijkertijd op dezelfde bestemming.

Je voortbestaan als zelfstandige hangt af van je bereidheid af en toe je opvattingen over ondernemen, marketing & acquisitie tegen het licht te houden. Helpen ze je of houden ze je tegen je droom te bereiken?

Zo heb ik ooit tienduizend euro weggegooid. Omdat ik tot mijn grote schrik merkte dat ik mijn droom helemaal niet wilde.

Volg de ontwikkelingen in je vak belangstellend. Ja, oude manieren om je brood te verdienen zullen verdwijnen maar ergens anders duiken weer nieuwe op en dan kun je er op tijd mee experimenteren.

Olé!